Premijer se “ispričao prosvjetarima zbog smanjenja plaća”

(Jutarnji list) Od sljedećeg mjeseca više se neće isplaćivati dodatak na plaće učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, odlučila je danas Vlada.

Radi se o dodatku na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto, koji je uvela još Račanova Vlada. No, ta je uredba istekla 2004., a dodatak se nastavio isplaćivati. Kako pregovori sa sindikatima nisu dali rezultata, Milanovićeva Vlada odlučila je i formalno ‘pokopati’ Račanovu uredbu. Odgovornost za to prebacila je na sindikate.

“S velikom gorčinom dići ću ruku za to. Ljudi koji nisu htjeli pristati na razumne prijedloge doveli su učitelje i nastavnike do toga da će im se značajno rušiti plaća. Ja im se u ime njihovih sindikata ispričavam za to”, poručio je ministar školstva Željko Jovanović.

I Milanović je ukazao na potrebu štednje te je ustvrdio da će im se vratiti prava kad se za to steknu uvjeti.

Vlada je danas i službeno pokrenula proces arbitraže sa sindikatima.

U vezi prozivki iz sindikalnih redova da se treba osobno uključiti u pregovore, Milanović je izrazio puno povjerenje u ministre koji vode pregovore.

“Nemam se namjeru, za razliku od svojih prethodnika, pojavljivati u nekom kritičnom trenutku kao ‘Bog iz mašine’ ili kao ‘Veliki dragi vođa’ i rješavati jednim potezom sve nagomilane probleme, jer onaj tko to radi samo stvara nove probleme”, rekao je Milanović.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!