I očev PTSP učeniku nosi bodove za upis!

(Danas.hr) Bitka za upis u srednju školu ovih se dana vodila diljem Hrvatske. Uz veliki broj odlikaša koji je upis učinio još težim, neki su se roditelji raspitali što sve donosi dodatne bodove, pa su tako pohrlili liječnicima i socijalnim radnicima. “Ovo stvarno nije normalno! Mala mi je solidna vrlo dobra učenica, ima 50 bodova iz završnih razreda osnovne škole, dakle četiri više nego što je propisani prag za gimnazije, a ja dite ne mogu upisati ni u jednu splitsku gimnaziju. Nije mi jasno odakle drugoj djeci oni pusti bodovi”, požalila se Ana Klobas čija se kćer Stela želi upisati u Drugu gimnaziju. U toj školi, kažu, učenici na začelju liste za upis imaju po 58 bodova.

Obilazak liječnika i socijalnih radnika

Istovremeno, niz njih sa sobom donosi neku potvrdu koja mimo ocjena donosi još po koji bod. Stelina majka ističe da bi s obzirom na situaciju bilo najbolje da se za upis u škole uvede prijemni pismeni ispit. I u druge splitske škole, poput Druge gimnazije, teško da će se upisati netko tko ima manje od, ponegdje čak i 59 bodova. A jedan dio onih koji su ih prikupili bodove činili su to na razne načine.

Naime, Ministarstvo obrazovanja proteklih je dana bilo zasuto upitima roditelja koji su željeli znati koje su to kategorije kandidata s teškoćama uvjetovanim odgojnim, socijalnim, ekonomskim, kulturnim i jezičnim čimbenicima. Na njih su se naime, dobivala dva dodatna boda. Pojašnjeno je kako je riječ o djeci koja žive uz roditelja s PTSP-om ili teškom bolešću, uz nezaposlena oba roditelja, samohranog roditelja u sustavu socijalne skrbi, te djeca iz obitelji u stanju socijalno zaštitne potrebe. Slijedom toga, Splićani su, piše Slobodna Dalmacija proteklih dana obilazili liječnike i socijalne radnike.

Uvesti prijemne ispite

Ravnateljica Zdravstvene škole Mirjana Kurtović na pitanje je li i kod njih bilo puno onih s dodatnim bodovima na račun očeva s PTSP-om, alergija…, kaže: “Ove smo godine imali imali oko 20 posto učenika koji su donijeli pokoji dodatni bod, mimo ocjena i dobrog vladanja. Po meni je i to previše”.

“Pojavljuje se puno djece koja dobivaju dodatne bodove na račun potvrda da žive u otežanim uvjetima života. Osim toga, jasno je da svaka petica nije ista i da je tu ocjenu kod pojedinih nastavnika teže zavrijediti”, kazao je, pak, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!