Odličan uspjeh ne jamči upis u željenu školu

(Dnevnik.hr) Gotovo 49 tisuća učenika ovaj se tjedan oprašta od osnovne škole. No, prije nego što počnu uživati u ljetnim radostima, moraju se upisati u srednju školu.

Odličan uspjeh u osnovnoj školi ne znači i upis u željenu srednju školu. Za gimnaziju je negdje potrebno 46 bodova, a negdje i 55. ‘Treba mi 46 najmanje, a mislim da ću imati oko 57, 58’, rekla je Tea Budimir, učenica 8. razreda OŠ Pojišan u Splitu. ‘Prošle godine je bilo dosta traumatično, jer smo morali odbiti vrhunske učenike, super odlikaše’, rekao je Drago Bagić, ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu.

Najčešći razlog je što neki učenici uz maksimalnih 60 imaju i dodatne bodove za razne uspjehe – od pobjede na školskom natjecanju do uzornog vladanja u sedmom i osmom razredu. Kao i na posebne uvjete u kojima žive. ‘Ja mislim da sam dobio jedan bod za uzorno vladanje i jedan za sudjelovanje na Lidranu’, rekao je Šimun Janković, učenik 8. razreda OŠ Poljan u Splitu. Ništa lakše nije ni u strukovnim školama. Samo se za frizere ili kozmetičare prijavi dvostruko više učenika od traženog broja.
‘Vide se u ulogama vlasnika frizerskih, kozmetičkih i pedikerskih salona’, rekla je prof. Ana Laća, pedagog Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba. U strukovnim školama ne postoji bodovni prag, već se gleda uspjeh 7. i 8. razreda kao i pojedinih predmeta. ‘To nije samo šminka, to nije samo uređenje frizure, treba i učiti’, objasnila je prof. Laća.
To znaju i splitski osmaši, koji se nadaju upisu u željenu školu. Prijave za upise traju od 2. do 5. srpnja. Kako ne bi dočekali jesenski rok, već uživali u dugom, toplom ljetu, mali savjet. ‘Prvi dan prijava sugeriram da predate dokumente u željenu školu. A onda drugi dan, ako se ne budete mogli upisati, dođite i ispravite to, jer drugi dan možete dignuti svoje papire i odnijeti u drugu školu, zato prijave i traju 2 dana’, rekao je ravnatelj Bagić.

Ana Pejičić

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!