Bjeliš zaustavio studiju o korupciji na Sveučilištu: Ne smije se znati koliko su profesori podmitljivi!

(Jutarnji.hr) Čak 71 posto studenata zagrebačkog Sveučilišta najmanje je jednom tijekom studiranja prepisivalo na ispitu, njih 86 posto priznaje da je netko prepisivao od njih, a 26 posto kaže da je jednom ili više puta za potrebe studija plagiralo neki rad.


Benigniji su to rezultati istraživanja o neprihvatljivom ponašanju u akademskoj zajednici, koje je provedeno pod vodstvom prorektorice za pravna pitanja Sveučilišta u Zagrebu prof. Ksenije Turković. Trebali su biti prezentirani u nedjelju, na početku petodnevnog međunardonog simpozija “Implementacija sveučilišnog zakonskog okvira za prevenciju i borbu protiv korupcije i diskriminacije”.

Međutim, rezultati istraživanja tek su načelno predstavljeni, bez konkretnih brojki i udjela, a osobito u dijelu koji se tiče korupcije i podmićivanja na našem vodećem sveučilištu.

Jutarnji u borbi protiv korupcije na Sveučilištima: Prijavite slučajeve na Facebooku Jutarnjeg ili nam pišite na mail!
Kako neslužbeno doznajemo, rektor Aleksa Bjeliš navodno je od prof. Turković izričito zahtijevao da ne prezentira te podatke, koji su se uglavnom odnosili na pitanja poput “Je li profesor ikad od Vas tražio da kupite njegovu knjigu”, “Znate li da je neki Vaš kolega platio kako bi položio ispit” ili “Jeste li se kad koristili poznanstvima kako biste osigurali prolaz na ispitu”.

Želio se na metodu
– Bilo je planirano da se tijekom simpozija detaljno prezentiraju svi rezultati istraživanja. Kad ih je rektor vidio, obavio je vrlo neugodan razgovor s prof. Turković.

Od nje je izričito zatražio da ne govori o rezultatima koji su dobiveni istraživanjem među studentskom populacijom.

Tvrdio je da su nevjerodostojni jer su dobiveni online anketom, što je, po njegovu mišljenju, nepouzdana metoda. Prof. Turković se tome oštro usprotivila, pale su teške riječi, a navodno je čak nudila i ostavku. No očito je rektor odnio pobjedu jer o podmićivanju nije bilo nikakvih podataka na okruglom stolu na prvi dan simpozija – kaže naš dobro upućeni izvor iz akademske zajednice.

Neispunjena obećanja tijekom mandata

    Studijski programi na nekim fakultetima su zastarjeli
    Projekt e-learninga kao i e-indeksa nije zaživio
    Malo je studenata koji idu na doškolovanje u inozemstvo
    Bolonju smo preuzeli nespremni
    Mjesta u studentskim domovima i dalje je malo
    Nije zaživio ni sustav studentskih kredita
    Studentske stipendije su mizerne
    Malo je i studija koji se izvode na engleskom jeziku pa ne postoji ni mogućnost školovanja većeg broja stranih studenata koji bi došli u Zagreb

Sveučilište na svjetskim top-listama

Na top-listi sveučilišta u svijetu koja prati znanstvenu kvalitetu prema svjetskom prosjeku Sveučilište u Zagrebu tek je na 2483. mjestu. Ispred njega je Sveučilište u Splitu, koje je na 1508. mjestu.

Na ljestvici koja prati znanstvenu izvrsnost prema 10 posto top citiranih radova u vlastitoj produkciji Sveučilište u Zagrebu smjestilo se na pretposljednje mjesto. Ispred njih su Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Rijeci.

Sveučilište je i dalje dezintegrirano, svaki dekan vodi svoju politiku.

Kristina Turčin

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!