HNS: Ne ukidati državnu maturu

Hrvatska narodna stranka izdala je priopćenje vezano uz aktualne događaje oko državne mature. Između ostalog, u priopćenju se kaže da je DM “iznimno važan projekt i ne smije se diskreditirati niti ukidati, a posebice se ne smije stvarati nepovjerenje prema njenim rezultatima jer pravednije mjeri školska postignuća svakog pojedinog učenika i unaprjeđuje kvalitetu obrazovanja”. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Potaknuta raspravom o državnoj maturi koja se posljednjih dana vodi u javnosti, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati želi ukazati na nekoliko činjenica.

Državna matura je iznimno važan projekt i ne smije se diskreditirati niti ukidati, a posebice se ne smije stvarati nepovjerenje prema njenim rezultatima jer pravednije mjeri školska postignuća svakog pojedinog učenika i unaprjeđuje kvalitetu obrazovanja.

Državna matura je ključan instrument za provedbu politike vanjskog vrednovanja škola i vrednovanja ishoda učenja kao ključnog koncepta prema kojem se treba transformirati hrvatsko školstvo, odnosno promijeniti način učenja u školama i način funkcioniranja škola.

Za održavanje i prilagođavanje toga instrumenta iznimno je važno nezavisno, učinkovito, transparentno i stručno funkcioniranje Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Da bi se oba navedena instrumenta mogla koristiti, nužno je razraditi nacionalni kurikulum s ishodima učenja za svaku obrazovnu razinu, posebice u dijelu koji se odnosi na ključne kompetencije potrebne za 21. stoljeće.

Tek po njegovom utvrđivanju moguće je mijenjati programe učenja u školama i pokrenuti sustav cjeloživotnog obrazovanja ravnatelja i nastavnika škola kako bi se promjene u učionicama stvarno i dogodile.

Tek kada se usklade svi elementi sustava, državna matura može imati puni smisao i osigurati društvo jednakih šansi u kojem se pojedinci, ali i škole, vrednuju prema vlastitim postignućima.

Rasprave koje se vode u javnosti ukazuju na ozbiljne probleme u cijelom konceptu obrazovnog sustava koji se nije mijenjao od devedesetih godina prošloga stoljeća. Stoga držimo da rasprave trebaju voditi stručnjaci i čim prije usuglasiti standarde, posebice u traženju razumne mjere između učenja činjenica, razumijevanja i osobnih vještina svakog učenika.

U testovima državne mature, kao i u ostalim instrumentima vanjskog vrednovanja, ne smije biti grešaka, niti strukturnih, niti sadržajnih niti gramatičkih. Jedino tako se može očuvati povjerenje u instrument kojim se vrednuje učenik, nastavnik, škola i cijela zajednica.

Stoga je iznimno važno kvalitetno funkcioniranje Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje u kojem se trebaju nalaziti ljudi s najvišom razinom organizacijskih, stručnih i etičkih kompetencija.

U HNS-u smatramo da je nužno evaluirati strukturu, organizaciju i način rada Centra i pristupiti jačanju Centra u organizaciju koja će moći osigurati sve elemente vanjskog vrednovanja, posebice u stvaranju stručnog znanja i obrazovanju nezavisnih eksperata koji znaju razvijati alate i instrumente za vrednovanje učeničkih postignuća.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!