Rezultati mature: Na sporna pitanja većina učenika je točno odgovorila! Najviše problema stvarala im je gramatika!

(Index.hr) Objavljeni su rezultati Državne mature iz hrvatskog jezika za osnovnu i višu razinu, a pokazali su kako se galama oko “spornih pitanja” možda ipak dizala uzalud, budući da je većina učenika upravo na ta pitanja odgovorila točno, dok su podbacili na nekima za koja bi se očekivalo da će “rasturiti”.

Na ispitu više razine učenicima su najviše problema zadala pitanja pod brojevima 54. i 55. Manje od dvadeset posto učenika uspjelo je prepoznati glasovnu promjenu palatalizaciju, a njih više od 80 posto nije znalo pravilno napisati riječ “fotoklub”. Najbolji rezultati, s preko 90 posto točnih odgovora, zabilježeni su na pitanjima pod rednim brojevima 8., 14., 17., 19., 28., i 33., a sva se ta pitanja odnose na razumijevanje priloženog teksta i njegovo poznavanje u cjelini.

Sve u svemu, maturanti koji su polagali višu razinu, “A”, mogu biti vrlo zadovoljni svojim rezultatima, jer je na svim pitanjima zabilježena prolaznost od više od 10 posto. S druge strane, na “B” razini tome nije tako. Na svega 4 pitanja točno je odgovorilo više od 90 posto učenika, dok je na isto toliko pitanja točno odgovorilo njih manje od 10 posto.

Kao što je bio slučaj s testovima više razine, tako je bilo i s onima niže razine. Naime, više od 90 posto točnih odgovora zabilježeno je na pitanjima pod brojevima 6., 17., 26. i 29., koja se odnose na razumijevanje i poznavanje priloženih književnih tekstova. S druge strane, manje od 10 posto učenika znalo je odgovore na pitanja – Što znači rečenica “Kada se ušeprtljiše Zagrepčani…”, koja je vrsta pjesme poticala borbeno raspoloženje u doba narodnog preporoda (davorija) te koji je pravilan oblik glagolskog priloga glagola kliktati. Također, njih manje od 10 posto znalo je između četiri ponuđene rečenice prepoznati onu koja je složena.

Na sporna pitanja odgovorili iznimno uspješno

Pitanja oko kojih se u javnosti dizalo najviše galame na kraju su se pokazala, barem prema rezultatima, jednima od najlakših. Na A razini na gotovo svako od spornih pitanja točno je odgovorilo više od 35 posto učenika, a na neka od njih točno je odgovorilo i više od 90 posto učenika.

Slična je situacija i na B razini, gdje je više od 25 posto učenika točno odgovorilo na svako sporno pitanje, osim na jedno, gdje je bilo svega 11 posto točnih odgovora.

Jovanović: Državna matura je puna grešaka!

“Državna matura s greškom nije prihvatljiva dok sam ja ministar. Za greške će netko morati odgovarati, čak i kada isprave svoju grešku”, zaključio je ministar Željko Jovanović nakon objave rezultata testiranja ispita državne mature. Nakon što su se učenici masovno pobunili protiv “preteških” pitanja, ministar je okupio radnu skupinu koja je ocijenila kako je ovogodišnja Državna matura uistinu “puna pogrešaka”.

Kada završi državna matura, kaže Jovanović, ministarstvo će organizirati stručnu raspravu u kojoj će se utvrditi što se mora mijenjati. “Željeli smo testirati test prije nego Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje izađe sa svojim rezultatima. Mislim da kasnije to ne bi imalo smisla”, objasnio je Jovanović te dodao da se Državna matura neće ukidati, ali da se mora mijenjati.

Sirovatka priznaje samo dvije pogreške

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka ne smatra se odgovornim za nalaz Jovanovićeva tima, koji je u testu otkrio 12 spornih pitanja. To je za deset više negoli je u ponedjeljak potvrdio Nacionalni centar i donio odluku o priznavanju bodova za dva sporna pitanja. Odluku je potpisao ravnatelj Sirovatka.

“Tijekom provedbe ispita uočena je greška u ispitima. Kako pristupnici ne bi trpjeli štetu radi greške u ispitnome materijalu donijeta je odluka kao u pravorijeku”, istaknuto je u priopćenju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!