Ministar Jovanović odlučio: Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu!

(Jutarnji list) Prođe li prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi javnu raspravu i bude potvrđen u Saboru, od iduće školske godine učenici se neće morati brinuti za ocjene na polugodištu jer bi se u tom slučaju one ukinule.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, naime, jučer je u javnu raspravu uputilo prijedloge izmjena i dopuna Zakona . Od tridesetak promjena, najznačajnije je ukidanje ocjena na polugodištu, kao i promjena načina izbora ravnatelja u srednjim i osnovnim školama.

Stres i nervoza

– Predložili smo ukidanje ocjena na polugodištu jer je to učenicima predstavljalo veliki stres i nervozu, a osim toga nastavni plan u polugodištima nije bio ravnomjerno raspodijeljen. Na ovaj način učenik se mora pripremati cijelu godinu, ali ostaje obveza škole da o ocjenama obavještava roditelje. Na školi je na koji će to način raditi, na roditeljskim sastancima ili dostavom izvješća na kućnu adresu – pojasnila je Ankica Nježić, pomoćnica ministra obrazovanja za osnovno i srednje školstvo.

Kad je riječ o izboru ravnatelja, do sada su ih birali školski odbori neovisno o stavu nastavničkih, učiteljskih, roditeljskih ili radničkih vijeća, a sada će se uvažavati mišljenje vijeća.

Nepotizam u školama

Osim toga, školski će odbor biti obvezan izabrati ravnatelja nakon što istekne žalbeni rok od 15 dana, što do sada nije bio slučaj, pa se znalo dogoditi da neke škole nemaju ravnatelja i po pola godine.

– Sada član školskog odbora kod donošenja odluke mora zastupati stav tijela koje ga je predložilo, npr. vijeća roditelja ili vijeća nastavnika, i taj će stav biti obvezujući. To do sada nije bilo tako pa smo imali članove vijeća koji nisu nikome odgovorali, bili su samostalni u donošenju odluka i mogli su biti pod bilo kojim političkim ili drugim utjecajem – kaže Nježić.

Iako se spominjalo i ograničavanje mandata vječnim i neuspješnim ravnateljima, Ministarstvo to ipak nije predložilo u ovim izmjenama i dopunama Zakona, ali ako se u javnoj raspravi potegne i to pitanje, o tome će se raspravljati, kažu.

Osim ovih promjena, Ministarstvo izmjenama želi stati nakraj i eventualnom nepotizmu u školama, pa tako ograničava pravo ravnateljima da u izvanrednim okolnostima sami biraju nastavnike koji će biti zaposleni prvo na određeno, a potom i na neodređeno vrijeme. Naime, do sada su ravnatelji imali mogućnost, u uvjetima kada netko od zaposlenika ide na bolovanje ili porodiljni, na vrijeme od 60 dana zaposliti koga god hoće, a često su tu mogućnost i zloupotrebljavali pa nakon tog određenog roka preko natječaja tu istu osobu zapošljavali za stalno. Sada će za sve to morati tražiti i odobrenje školskog odbora.

Novost za strukovnjake

Prijedlozi donose i još neke novine. Primjerice, dat će se mogućnost učenicima koji završe trogodišnju strukovnu školu da nastave besplatno školovanje u sustavu i nakon godinu dana, što do sada nisu mogli. Takvi su učenici često završavali školovanje u večernjim školama i pučkim učilištima, za što su morali plaćati povisoke iznose.

Izmjenama se predviđaju i stroži uvjeti za odgađanje upisa djece u školu, definira se krajnji rok za prelazak u drugu školu, a nastavnici i učitelji morat će imati točan stupanj obrazovanja za područje koje predaju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!