Jovanović: Ovaj test nije objektivan odraz znanja maturanata!

(Index.hr) Ministar Željko Jovanović najavio je kako će danas biti objavljeni rezultati testiranja ispita iz hrvatskog jezika koji je bio na državnoj maturi proteklog tjedna, no otkrio je, sinoć u Dnevniku 3, neke detalje.

“Dokazat ćemo da je bilo dvosmislenih odgovora. Jasno je da su maturanti bili u pravu. Test niti koncepcijski nije bio dobar, bila su mnoga dvojbena pitanja s dvojbenim odgovorima koja su mogla oštetiti učenike i onemogućiti ih da svoje znanje pokažu na najbolji mogući način”, rekao je ministar te ustvrdio: “Ovaj test nije objektivan odraz znanja maturanata u protekle četiri godine”.

“Treba priznati više odgovora”

“Pitanja nažalost ne možemo anulirati, ali smatram, da ako postoje dvojbe, da treba priznati više dogovora”, rekao je Jovanović i naveo dva primjera. “S obzirom da koristimo dva pravopisa, fotoklub i genitiv imena Harry Potter, mogu se napisati na dva različita načina. U takvim situacijama treba priznati dvostruko rješenje kako učenici ne bi bili oštećeni”, smatra ministar te dodaje kako test niti koncepcijski nije bio dobar jer tekstovi koji su tražili razumijevanje učenika zahtijevali su da ih učenici pročitaju tri-četiri puta.

“72 pitanja u 80 minuta nije dostatno da učenici pokažu svoje stečeno znanje”, tvrdi ministar koji priznaje da Ministarstvo zapravo nema utjecaja niti na formuliranje pitanja niti na procjenu rezultata.

“Cilj državne mature je da učenici imaju mogućnost prikazati svoje znanje”

“Mi možemo samo preporučiti, a konačnu odluku donosi Nacionalni centar. Naša preporuka bit će da cilj državne mature bude da učenici imaju mogućnost prikazati svoje znanje, da pitanja ne smiju biti dvosmislena i ne smiju učenike dovoditi u neravnopravni položaja. S obzirom da ćemo dokazati da je bilo dvosmislenih pitanja, mišljenja sam da našu preporuku Nacionalni centar mora prihvatiti”, rekao je ministar koji se zahvalio stručnjacima koji su testirali ispit te pojasnio da je mislio kako je njegova obveza testirati ispit zbog mnogobrojnih reakcija.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!