Nekoliko činjenica o državnoj maturi

Lijepo je imati stav, ali je još ljepše imati činjenice. Kolega Nedeljko Begović se potrudio i sastavio ono najvažnije što treba imati na umu kad se govori o državnoj maturi. Tekst prenosimo u cijelosti.

Povijest

NCVVO je osnovan odlukom Sabora RH i to dogovorom svih tadašnjih političkih stranaka.

Uvođenjem vanjskoga vrednovanja nastojalo se dobiti vjerodostojne podatke o stanju obrazovnog sustava. Očekivalo se da će prikupljeni podaci povratno djelovati na promjene u obrazovnom sustavu, programske i ostale, no, to je izostalo.

Umjesto suočavanja s uzrokom (loš obrazovni sustav), udaramo po posljedicama (rezultati državne mature). Od 2006. godine niti jedan MZOS, uključivo i ovaj, nije maknuo malim prstom kako bi pokrenuo promjene u obrazovnom sustavu. Umjesto toga, sadašnji ministar udara tamo gdje nema ovlasti, u zadatke državne mature. Suvremena verzija Ubijte glasnika.

Gimnazije i strukovne škole

Ministar ne razumije postojeće zakone i pravilnike i navodi kako su učenici gimnazija i strukovnih škola u neravnopravnom položaju kada pristupe državnoj maturi. Zaboravlja da ovi drugi ne pristupaju državnoj maturi. Učenik gimnazije mora položiti državnu maturu kako bi uspješno završio svoje srednjoškolsko obrazovanje. Učenici strukovnih škola izlaze na ispite državne kako bi mogli, u skladu sa zahtjevima visokih učilišta, nastaviti svoje školovanje. Učenici gimnazija dobivaju svjedodžbu o položenoj maturi, a učenici strukovnih škola potvrdu o položenim ispitima.

Kako će ovo završiti? (moja predviđanja)

Promjenom zakona ministar će uvesti strukovnu maturu, a gimnazijalcima će ostati sadašnja državna matura. Visoka učilišta takvu maturu, kao uvjet za upis, neće prihvatiti, nego će se vratiti starom modelu razradbenih ispita. Što će biti krajnji efekt? I jedni i drugi će polagati dva ispita: strukovnu i državnu maturu i još prijemne ispite, čime će sve učenike dovesti u jednak, ali puno teži položaj. Ovo je bila i namjera kukuriku koalicije koja je jasno navedena u famoznom planu 21.

Bilo bi dobro i ovo imati na umu, prije nego “popijemo” njegovu populističku farsu o tobožnjoj brizi za korektnost ispitnih pitanja iz Hrvatskoga jezika na ovogodišnjoj državnoj maturi.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!