Ministrova radna skupina razotkrila: Svako 10. pitanje na državnoj maturi imalo je više točnih odgovora!

(Jutarnji list) Članovi radne skupine ministra školstva Željka Jovanovića nakon samo dva dana analize testa iz hrvatskog jezika došli su do frapantnog zaključka: više od 10 posto pitanja imalo je višeznačne odgovore. To znači da je svako deseto pitanje imalo nekoliko točnih odgovora umjesto samo jednog!

Ministar je formirao radnu skupinu upravo zbog brojnih primjedbi maturanata i profesora hrvatskog jezika. Upravo su dvosmislena pitanja i nejasni ponuđeni odgovori bili razlozi zbog kojih su se učenici žalili. Čim su izašli s ispita u srijedu, upozorili su da su se u testu nalazili odgovori koji su ih masovno zbunjivali jer ih je, prema onome što su učili na nastavi i u katalozima za pripremu državne mature, bilo nekoliko točnih. Takva pitanja odlučuju o sudbini maturanata i niti jedno postavljeno pitanje ne smije biti dvosmisleno.

Dvosmislena pitanja

– Otkriće da je postojao veći broj dvosmislenih pitanja s nekoliko točnih odgovora dokazuje da nešto nije uredu s ispitom – rekao je profesor koji je želio ostati anoniman.

Izvješće radne skupine Ministarstva školstva bit će objavljeno u ponedjeljak. Ministar će tada odlučiti što će poduzeti. Najvjerojatnije je da će, kako je Jovanović najavio još u srijedu, sporna pitanja biti poništena.

Druga opcija je da se prizna više točnih odgovora, a ne samo onaj za koji članovi komisije iz hrvatskog smatraju da je točan.

Ministar Jovanović jučer je u Rijeci rekao kako on nema ovlasti u sastavljanju pitanja za državnu maturu ni u odlukama vezanim uz rezultate. No, smatra da je nužno ukazati na nelogičnosti te na temelju tih zaključaka tražiti od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja da poduzme sve kako nijedan učenik ne bi bio oštećen ako su neka pitanja bila neprimjerena ili ako ne predstavljaju objektivno vrednovanje znanja.

Poražavajući rezultati

– To će biti naša preporuka Nacionalnom centru, a nakon mature analizirat ćemo sve što se dogodilo – rekao je Jovanović, dodajući kako smatra da su to trebali, ali nisu učinili, njegovi prethodnici, odnosno da se mora odlučiti u kojem smjeru državna matura mora ići, posebno kada je riječ o strukovnoj maturi. Iako su se srednjoškolci u najvećem broju žalili na pitanja iz književnosti, točnije na pitanje o broju putnika u “Ribanju i ribarskom prigovaranju” Petra Hektorovića te na pitanje koje je boje bio prsten na ruci Marulićeve Judite, doznajemo da niti jedno od tih pitanja nije među onim najspornijima, već je radna skupina otkrila više drugih pitanja na koja je bilo nekoliko točnih odgovora ili su bila neprimjereno postavljena.

Mnogi su se učenici žalili i na to kako su se na ispitima našla i pitanja koja nisu nudila točan odgovor. To su nam potvrdili i profesori hrvatskog jezika koji su zajedno s učenicima prolazili pitanja s državne mature u četvrtak.

Otkako je uvedena državna matura, svake godine izbije problem s ispitom iz hrvatskog jezika. Drugo, to je ispit iz kojeg učenici imaju vrlo loše rezultate. Prosječna ocjena iz hrvatskog na maturi je – trojka.

Tako je gotovo polovica učenika, njih 43 posto, na probnoj državnoj maturi napisalo za ocjenu dobar, za što su morali točno odgovoriti na 55 posto ispitnih pitanja. Te 2010. čak 13 posto učenika nije prošlo prag, dok je za odličan ispit napisalo samo 4,39 posto učenika. Godinu kasnije rezultati su opet bili poražavajući, čak 10.000 učenika nije uspjelo dobiti prolaznu ocjenu na maturi 2010./2011., a učetvorostručio se broj maturanata s ocjenom dovoljan, dok se broj onih koji su na ispitu dobili vrlo dobar prepolovio.

Odlična priprema

Znači li to da su današnji maturanti zaista nepismeni ili ovi rezultati pokazuju da ispit iz državne mature ne funkcionira kako bi trebao?

Njihovi profesori mahom govore kako su učenici bili odlično pripremljeni za ispit iz hrvatskog, no tko je ovdje u pravu, bit će poznato tek u ponedjeljak kada radna skupina otkrije rezultate ispita iz hrvatskog i točan broj pitanja koja se nikada nisu smjela naći na ispitu nečega tako važnog kao što je državna matura.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!