Štitio sam kolegicu od učenika, a ravnatelj stao na stranu nasilnika

(Večernji list)Večernjakov Obzor u subotu donosi iscrpnu temu o učeničkom teroru nad profesorima koji se svakodnevno događa u našim školama, a o kojemu se uporno šuti i protiv kojega profesori ne mogu ništa poduzeti. Činjenice su, međutim, neoborive. Svaki je četvrti nastavnik zlostavljan, šokantan je podatak anonimne ankete koju je proveo stručni časopis Croatia Medical Journal među 764 nastavnika osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Štitio sam kolegicu od brutalnog napada učenika, a ravnatelj je stao na stranu nasilnika i proglasio nas ljubavnicima – kaže mladi zagrebački profesor fizike. Na forumu Nastavnici.org mogu se pročitati brojne potresne ispovijesti zlostavljanih učitelja i profesora i mnogi šokantni detalji o ponašanju đaka koji često nemaju više od 13 godina, a već znaju izgovoriti rečenice poput: “Nećeš na nama trenirati, mi znamo svoja prava i nećeš nam ti soliti pamet” ili “Ionako ćeš nam morati dati prolaznu ocjenu, zašto bismo te slušali?”.

Obzor je pitao sindikat, nadležno ministarstvo i psihologe kako zaštititi nastavnike u eri u kojoj ne samo da je zakazao kućni odgoj nego i superkorektno provođenje dječjih prava prijeti uništenjem profesorskog autoriteta.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!