Donesite nam prijavu u školu iako ne radimo!

(Danas.hr) Gimnazija u Vinkovcima raspisala je nemoguć natječaj za stručno osposobljavanje u vrijeme uskršnjih blagdana, čime su prekršili zakon. Ravnatelj nam je priznao da su već izabrali volontera i da su natječaj raspisali reda radi!

Brojni čitatelji upitali su naš stručni tim da im objasni natječaje za posao ili stručno osposobljavanje na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji traju samo jedan dan, ili kad je iz nekog drugog razloga nemoguće stići na njih se prijaviti.

Jedan je takav natječaj raspisan 6. travnja, za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u knjižnici vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića.

“Uvjeti su takvi da je praktički nemoguće poslati molbu na vrijeme. Rok za predaju prijava je 7. travnja 2012., što ostavlja samo jedan dan za slanje prijava. Kao jedan od uvjeta prijave navedeno je da je molbu potrebno donijeti osobno u prostorije Gimnazije”, navela je naša čitateljica.

Da stvar bude čudnija, 6. i 7. travnja su bili Veliki petak i Velika subota i Gimnazija nije radila!

‘Djevojka se već javila, a morali smo objaviti natječaj…’

Ravnatelj Stipe Tomić ponudio nam je sljedeće objašnjenje.

“To je bio volonterski posao, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, upravo na tragu ovoga što promovira ministar rada Mirando Mrsić. Djevojka se, naime, javila da želi volontirati, ali je Gimnazija po uredbi iz rujna prošle godine u tom slučaju dužna objaviti natječaj da bi mogla uzeti volontera”, kazao nam je dodajući da na osposobljavanju već imaju sedam ili osam ljudi.

Ravnatelj nije u pravu jer im HZZ svejedno mora poslati svoje kandidate

No, ispostavilo se da nije točno to što govori ravnatelj. Gimnazija je dužna raspisati natječaj prije uzimanja osobe na osposobljavanje, a ne to učiniti forme radi, nakon što se već zna tko je “upao”. Taj natječaj, štoviše, dužni su držati objavljenim na HZZ-u bar osam dana, kao što propisuje Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

“Svi poslodavci koji žele koristiti sredstva za poticanje zapošljavanja, dužni su dostaviti prijavu potrebe za radnikom Zavodu i to prije nego li su zaposlili radnika, jer ubuduće niti taj zahtjev ne može biti pozitivno odobren. Ovaj zahtjev Zavoda je isključivo radi transparentnosti i praćenja zapošljavanja osoba koje su uključene u mjere. Iako poslodavac ponekad ima radnika, mi mu također upućujemo radnike na to oglašeno radno mjesto, a njegov je izbor koga će zaposliti. Na taj način želimo dati svima jednake šanse da konkuriraju na radno mjesto, pogotovo ako je radno mjesto sufinancirano”, navode u HZZ-u.

Morao držati oglas makar 8 dana

“Za javne, obrazovne ustanove, ali i druge institucije koje koriste mogućnost stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, koji objavljuju natječaje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a za koje ne postoji zakonska obaveza ili uredba, imaju mogućnost i slobodu kreiranja vremenskog trajanja i uvjete natječaja. Što znači ukoliko se poslodavci odluče objaviti natječaj na HZZ-u, nisu u obavezi objaviti natječaj u trajanju od 8 dana jer ih na to ne obavezuje Zakon ili uredba.

Natječaji za posao i stručno osposobljavanje u državnim, lokalnim i javnim službama te javnim ustanovama moraju trajati osam ili više dana i to je propis koji se nije mijenjao deset godina, ističu. Osnovne i srednje škole su toga oslobođene ako zapošljavaju “na određeno vrijeme, kada obavljanje poslova ne trpi odgodu, a do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisan način, ali ne dulje od 60 dana”.

Posao za Prosvjetnu inspekciju

Ukoliko postoji sumnja na rad obrazovne ustanove, nastavljaju, HZZ to dojavljuje Prosvjetnoj inspekciji koja obavlja nadzor nad zakonitošću rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova i drugih pravnih osoba koje obavljaju odgojno-obrazovnu djelatnost, osim visokih učilišta.

“Inspekcijski se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Prosvjetna inspekcija dužna je razmotriti podneske građana koji se odnose na poslove iz njezinog djelokruga i izvijestiti podnositelje o poduzetim mjerama”, piše u odgovoru Zavoda.

Ukupno je tijekom perioda uskršnjih blagdana bilo oglašeno 190 oglasa za ukupno 464 slobodna radna mjesta koji su objavljeni sukladno važećim propisima.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!