HHO: Agresivne navijačke skupine Jovanović pretvorio u svoje saveznike

(Slobodna Dalmacija) HHO je danas pozvao športske institucije i klubove, a posebno Hrvatski nogometni savez, da se suprostave navijačkom nasilju i rasizmu u športu, ali i, kako navodi, pokušaju politike da arbitrira i kadrovira u športu, prozivajući resornog ministra Željka Jovanovića da je, umjesto suprostavljanja takvom njihovom ponašanju, agresivne navijačke skupine pretvorio u svoje saveznike u borbi za preuzimanje vlasti u nogometu i drugim športovima.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u priopćenju neprihvatljivim smatra linč kojim su, navodi, od strane aktualne politike, dijela medija i arogantnih navijača izloženi predsjednik HNS-a Vlatko Marković, predsjednik Dinama Mirko Barišić i izvršni direktor tog kluba Zdravko Mamić, te drugi pojedinci, igrači i njihove obitelji.

Atmosferu linča, dodaje Čičak, podgrijavaju novinari koji protivno svim profesionalnim i etičkim standardima u tekstovima i nastupima Mamića proglašavaju “ludim, neuravnoteženim čovjekom za psihijatrijsku dijagnozu”, ali i ministar sporta Jovanović “svojom nekontroliranom retorikom”.

Navijačke skupine, ističe, moraju shvatiti da za njih vrijede pravila kao i za slične skupine u svijetu koje djeluju po principu samopostavljenja koji iziskuje poštivanje pravne države i postojećih zakona te demokratsku samoregulaciju unutar skupine.

HHO poziva navijačke skupine u svim granama športa da donesu etičke kodekse i pravila ponašanja svojih članova te iz svojih redova isključe huligane koji svojim ponašanjem nanose štetu navijačkim skupinama, klubovima i športu u cjelini.

Istodobno, izražava iznenađenje činjenicom da državne strukture, ali i javnost u cjelini ne reagira i ne osuđuje rasističko i divljačko ponašanje huliganskih skupina, a prozivajući vlast da najavljuje promjene zakona koji su povezani sa športom, a ne provodi ni postojeće.

Čičak u priopćenju napominje kako je svjetski i europski princip da se politika ne smije miješati u šport i kulturu, ali i da je njezina dužnost barem deklarativno suprostaviti se takvom ponašanju navijačkih skupina, što je, kaže, izostalo.

“Umjesto toga ministar sporta Željko Jovanović i njegova savjetnička skupina, uspostavljena po novim političkim kriterijima, agresivne je navijačke skupine pretvorila u svoje sinergijske saveznike u borbi za preuzimanje vlasti kako u nogometu, košarci i u drugim ‘nepoćudnim športovima’. Ministar Jovanović samo za uši međunarodne javnosti govori protiv rasizma dok će na konkretna događanja u Hrvatskoj šutjeti”, poručuje Čičak.

Dodaje da je europske standarde teško objasniti ministru koji s govorom mržnje članove HAZU-a proglašava prestarima, te “rabi neprihvatljivu retoriku smatrajući da ‘nepoćudne’ pojedince u nogometnoj organizaciji treba istrijebiti kao komarce pri isušivanju močvare”.

“To je fašistička retorika iz poznatog Goebelsovog filma o Židovima kao štakorima”, navodi Čičak.

Neosporna je činjenica, ističe, da je hrvatski šport bremenit problemima kao odraz ukupnog stanja u hrvatskom društvu, zbog čega HHO podupire napore države da kazneno goni sve koji u športu krše zakon, te promjenu Zakona o športu, ali u suradnji sa športskim institucijama.

HHO u tom smislu poziva športske institucije da se suprotstave svakom nasilju i rasizmu u športu, ocjenjujući nužnim privremeni prekid utakmica u slučaju svakog incidenta poput bakljade ili rasističkog i uvredljivog ponašanja te pražnjenje dijela stadiona koji se tako ponaša, a športske čimbenike poziva i da suprotstave pokušaju politike da arbitrira i kadrovira u športu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!