Roditelji zlostavljane djece i Sindikat učitelja Jovanovića tuže Milanoviću

(Dnevno.hr) Užario se ovih dana telefon ministra Jovanovića, nakon što je Dnevno.hr izvijestio o njegovoj skandaloznoj odluci da Jadranki Šošić, problematičnoj ravnateljici kaštelanske osnovne škole Bijaći, odobri novi mandat.

Ministar odgovorio na Facebooku, dok novinarski upit i dalje zanemaruje

Ministrov kabinet zvali su mnogi, a i facebook grupa ‘Svi smo mi Željko Jovanović’ jučer i danas je bila zatrpana brojnim porukama ogorčenja, jada i bijesa frustriranih roditelja učenika te škole, a vjerojatno i pokojeg nezadovoljnog učitelja. Na toliki pritisak javnosti ministar nije mogao ostati ravnodušan te je svima koji ga prozivaju jučer odgovorio, također na facebooku:

– Obzirom na brojne upite u svezi teksta “SDP-ov ‘borac za pravdu’ novim mandatom nagradio ravnateljicu koja zlostavlja učenike!” mogu reći da je moja odluka donijeta na temelju procedure utvrđene u ministarstvu gdje se o imenovanju svakog ravnatelja očituje tročlano povjerenstvo koje donosi prijedlog o izdavanju ili neizdavanju suglasnosti na odluku školskog odbora o izboru ravnatelja.

Podneske proslijedio DORH-u pa zaključio da on više nema ništa s tim

U ovom slučaju odluka koja je, meni kao ministru, predložena je da ne postoji niti jedan zakonski utemeljen razlog za uskraćivanje suglasnosti na odluku školskog odbora. S tim u skladu je i moja odluka. Moj temeljni pristup je da uvijek poštujem zakon, iako ponekad možda imam i drugačiji stav, ali kao ministar ne smijem kršiti zakon. Na temelju svih provedenih inspekcijskih nadzora u školi Bijaći nisu utvrđeni propusti i nedostaci koji bi zahtijevali poduzimanje mjera protiv ravnateljice kao odgovorne osobe (prijedlog za razrješenje, optužni prijedlog Prekršajnom sudu, kaznena prijava).

Svi navodi iz podnesaka koji nisu bili u nadležnosti prosvjetne inspekcije proslijeđeni su u nadležnost ovlaštenim tijelima (za financijski nadzor, za stručno pedagoški nadzor, DORH).

Zemunik: Jovanoviću bi bolje bilo da šuti!

Kada dobijem rješenje tih nadležnih tijela odlučit ću o daljnjim postupcima – napisao je Jovanović isti dan na ‘fejsu’. Valja napomenuti da u isto vrijeme gore potpisanom novinaru, koji je o brojnim pritužbama na račun ravnateljice OŠ Bijaći u više navrata pisao te koji mu je još 25. siječnja poslao službeni upit vezan za događanja u toj školi, do danas nije odgovorio. Toliko o profesionalnosti i ozbiljnosti ministra i njegovih suradnika.

– Ministru Jovanoviću bi bilo bolje da šuti nego da daje ovako proturječne izjave. Ako smatra da ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Jadranki Šošić uskratio suglasnost, to znači da prosvjetni inspektori nisu odradili posao kako treba te da su bar dvije vrlo bitne činjenice skrili duboko u ladicu. Zbog svih tih propusta te zbog Jovanovićeve odluke da unatoč svim pritužbama i predstavkama ipak imenuje Jadranku Šošić ravnateljicom škole, pisat ćemo premijeru Milanoviću te ga upoznati sa svim detaljima ove skandalozne priče. Još prije pet, šest godina saznali smo za brojne pritužbe na rad ravnateljice Šošić, za protuzakonito sklapanje ugovora s njezine strane te za druge propuste. Već tada su inspektori imali mnogo razloga da napišu prijedlog razrješenja ravnateljice Šošić, no to što je ona još uvijek ravnateljica samo je još jedan dokaz da sustav prosvjetne inspekcije u Hrvatskoj ne štima te da su mnogi inspektori u pravilu na strani ravnatelja. I sama sam se u više navrata uvjerila da isti inspektori u posve identičnim slučajevima različito reagiraju te da za neke ravnatelje traže razrješenje dok neke, uz jednak prijestup, uopće ne diraju – primjećuje Tinka Zemunik, predsjednica dalmatinske podružnice Sindikata hrvatskih učitelja.

Inspektori koji savjesno rade svoj posao obično dobiju ‘batine’

Dodaje potom da je slučaj sustavnog šikaniranja i proganjanja splitske prosvjetne inspektorice Nade Stanović (o čemu smo pisali u više navrata) najbolji dokaz za tvrdnju da prosvjetni inspektori koji dirnu u ‘osinje gnijezdo’ u pravilu stradaju te da su zbog toga mnogi drugi odlučili ne zamjerati se nikome, pa makar u školama svjedočili brojnim nezakonitostima i bezobzirnom zlostavljanju djece i učitelja.

Ni roditelji bivših učenika OŠ Bijaći ne mire se s odlukom da Jadranka Šošić, zbog koje su svoju djecu i ispisali iz te škole, i dalje ostane na mjestu ravnateljice.

Benčić: Pravobraniteljica tvrdi da je bilo kršenja prava djeteta

– O cijelom skandalu pisali smo premijeru Milanoviću, predsjedniku Josipoviću, Milanki Opačić, UNICEF-u te Centru za mirovne studije. Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije odmah nam je odgovorila da se kod pravobraniteljice za djecu informirala o cijelom slučaju te da je tamo doznala da su i inspekcija i Agencija za odgoj i obrazovanje u školi Bijaći pronašli kršenja prava djeteta. Dodala je da će o svemu razgovarati s pomoćnicom ministra Marijom Lugarić, a nakon toga će odlučiti o daljnjim koracima – prepričala nam je Ivanka Grabovac, koja je dvoje svoje djece također bila prisiljena ispisati iz OŠ Bijaći, prepisku s djelatnicom Centra za mirovne studije.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!