Zbog ravnateljice diktatorice ispisuju djecu iz škole

(Večernji list) – Dugo to traje, godinama, a ja nisam jedina koja je iz Osnovne škole Bijaći ispisala dijete i prebacila ga u drugu školu zbog ravnateljice koja maltretira zaposlene i djecu. Uvela je tzv. trošarine koje su roditelji morali plaćati na početku svake školske godine. Iznos je bio 60 kuna po djetetu, a ako to pomnožite s 800 učenika, onda je svima jasno da to nije mali novac. Ni ja ni mnogi drugi roditelji ne znamo u što su utrošeni – u nekoliko rečenica Ivanka Grabovac sabrala je svoje iskustvo s ravnateljicom OŠ Bijaći u Kaštel Novom Jadrankom Šošić.

Prijetila svojim vezama

Dodaje da u školu često dolazi inspekcija ministarstva obrazovanja, da su ravnateljicu štitili pojedini inspektori držeći prijave u ladici i godinu dana, ali i da je posljednji inspekcijski nadzor utvrdio niz nepravilnosti.

– Najveći problem su loši međuljudski odnosi, nastavnici su podijeljeni u klanove, a glavni krivac je ravnateljica. Sustavno je spletkarila, ogovarala i nazivala ljude pogrdnim imenima. Njezin moto je bio – zavadi pa vladaj i tako to traje već 21 godinu. A i to je problem, nije normalno da netko bude ravnatelj 21 godinu – prepričava stanje u svojoj školi jedan nastavnik OŠ Bijaći koji želi ostati anoniman. Njezin stil upravljanja je diktatorski. Mora biti onako kako ona zamisli, bez obzira na to što kaže Učiteljsko vijeće ili bilo tko drugi, a često se služi pritiscima i prijetnjama. Nedavno je na sjednici Učiteljskog vijeća rekla: “Počnem li ja povlačiti svoje veze, zatrest će se cijela Europa, a ne ova mala Hrvatska” – prepričava naš sugovornik, naglašavajući da je trošarine ove godine preimenovala u donacije, a da ih je prilikom nedavnog inspekcijskog nadzora izričito zabranila inspektorica Lidija Vukasović, koja o slučaju te škole više ne želi govoriti.

Ministar odlučuje

– Više ne želim davati izjave – kratko je kazala inspektorica Vukasović. No, prema našim informacijama, više nastavnika potvrdilo je da ravnateljica provodi mobing nad dijelom zaposlenih, ali i da krši prava djece. Nalaz prosvjetne inspekcije ravnateljica nije željela staviti na oglasnu ploču, uz komentar da su to nevažne sitnice. Slično je kazala i nama. – Te me priče ne iznenađuju, to su čista podmetanja… Inspektorica je pogriješila… Nije bilo nikakvih trošarina nego donacija, roditelji su to dobrovoljno davali – objašnjavala je ravnateljica Jadranka Šošić, ali nije odgovorila na pitanje zašto je definiran iznos od 60 kuna ako se radi o dobrovoljnim prilozima. S njom smo razgovarali samo tri sata prije nego što je Školski odbor trebao odlučiti o njezinu novom mandatu, koji će na kraju ovisiti o ministru obrazovanja Željku Jovanoviću.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!