“Jovanovićev cilj trebao bi biti povećanje plaća u školama”

(Večernji list) – Nije trebao ići putem svojih prethodnika i davati reciklirane najave koje slušamo desetak godina, morao je najprije napraviti analizu, a onda reći što će napraviti – poručio je u ponedjeljak predsjednik Sindikata “Preporod” Željko Stipić ministru znanosti obrazovanja i športa Željku Jovanoviću.

Stipić tvrdi i da će donošenje proračuna za ovu godinu jasno pokazati odnos nove vlasti prema obrazovanju te je upozorio da su najava smanjenja plaća u javnim službama i najava povećanja izdvajanja za školstvo – međusobno proturječne.

– Povećanje izdvajanja za obrazovanje i približavanje željenoj brojci od pet posto BDP-a kroz koje bi se, među ostalim, osiguralo barem izjednačavanje prosječnih plaća u školama s prosječnim plaćama u državi, trebaju biti ne samo najvažniji politički cilj ministra Jovanovića nego i rješenje koje će omogućiti realizaciju onoga što ministar najavljuje – komentirao je Željko Stipić.

Upozorio je da prosvjetari sa svojih 4850 kuna prosječne plaće zaostaju 500 kuna za prosječnim plaćama u državi. Istaknuo je, također, da su izdvajanja od četiri posto BDP-a za obrazovanje u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka i da je europskih 5,6 posto “za nas nisu Medvednica, nego Himalaja”. Stipiću je, kaže, jasno kazao da se problem financiranja ne može riješiti odmah u prvih sto dana, ali je naveo niz problema koji se mogu riješiti odmah – sređivanje stanja u E-matici, ukidanje evidentiranja radnog vremena, a zapitao je i koliko će koštati uvođenje novih predmeta.

O ukidanju zaključnih ocjena na prvom polugodištu kaže da je složen problem te da školsku godinu treba podijeliti na dva simetrična razdoblja.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!