Nevjernici u Hrvatskoj diskriminirani

(Vjesnik) Građani koji se deklariraju kao nevjernici evidentno su u Hrvatskoj diskriminirani, a ista je riječ i s djecom u školama, pokazalo je istraživanje »Vjera u obrazovanje i obrazovanje u vjeri: Stavovi i iskustva nereligioznih roditelja prema religiji i vjeronauku u javnim školama u RH«, koje je proveo i u utorak predstavio Forum za slobodu odgoja.

Ispitanici su upozorili kako se diskriminacija u većini slučajeva očituje kroz nametanje stava većine kao normalnog i o posramljivanju neistomišljenika. Diskriminacija je prikazana primjerom djeteta koje se opredijelilo kao nevjernik, nakon čega je među vršnjacima umalo došlo do fizičkog sukoba, a koje je spriječila učiteljica.

Istraživanje je provedeno putem on-line upitnika i intervjua s roditeljima u Rijeci, Splitu, Zagrebu i okolici. Prosječna dob ispitanika je 40 godina, a 61 posto ispitanika ima višu stručnu spremu.

U osnovnim školama 90,57 posto učenika pohađa vjeronauk, dok je isti slučaj sa 75 posto srednjoškolaca.

U svrhu poboljšanja položaja nereligioznih roditelja u djece u obrazovnom sustavu u Forumu za slobodu odgoja izradili su preporuke za kratkoročno djelovanje u kojima žele potaknuti škole da se vjeronauk održava na kraju ili početku rasporeda sati te da se osigura briga za djecu koja ne pohađaju vjeronauk.

Saborska zastupnica SDP-a, Marija Lugarić, ogradila se na skupu od političke funkcije predstavljanjem kao građanka, te je izjavila kako nema problema s odgajanjem o vjeri, koliko joj je problematično odgajanje u vjeri, s obrzirom na to da u školi postoji logični sukob u kojem učenici o istim pitanjima – poput stvaranja svijeta – uče različito kroz pojedine predmete.

Tamara Puhovski, istraživačica iz Foruma za slobodu odgoja, rekla je kako je jasno da vjeronauk nije samo jedan školski predmet, jer je izbor vjeronuka – za razliku od izbora informatike – vrlo često i izbor identiteta.

Istraživači smataju kako je potrebno pomoći nereligioznim roditeljima, osigurati im mogućnost žalbe, zahtjeva za inspekcijom pa i tužbe u slučaju zlostavljanja ili diskriminacije njih ili njihove djece u školi.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!