Željko Jovanović: Obrazovni sustav nam je rigidan i zakržljao

(Vjesnik) Najvjerojatniji budući ministar obrazovanja i znanosti Željko Jovanović, koji je protekle tri godine bio na čelu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, na Svjetski dan borbe protiv korupcije, u petak, posljednji je put nastupio kao oporbeni političar koji nikad u svojim istupima nije štedio vladajuće. Poručio je da se na prošlost ne želi osvrtati te da je spreman prihvatiti nove izazove u budućoj vladi Zorana Milanovića. Kaže da je resor obrazovanja i znanosti o kojem je razgovarao s budućim premijerom iznimno važan te da već ima viziju u kojem pravcu trebaju ići reforme tog sektora.

Opraštate se od Antikorupcijskog vijeća. Jeste li zadovoljni učinjenim?

– Bio sam pod pritiskom od prvog trenutka. HDZ me želio smijeniti s funkcije predsjednika Antikorupcijskog vijeća, ali time su me, jer takav mi je karakter, samo poticali da radim još više, bolje i kvalitetnije. Uvjeren sam da sam zajedno sa svim kolegama i kolegicama iz Nacionalnog vijeća, unatoč stalnom podmetanju, napravio dobar posao, što pokazuju i izvješća Europske komisije.

Tko je pokrenuo borbu protiv korupcije?

– HDZ je počeo borbu samo zbog pritiska Europske komisije i poglavlja 23. Njima se borba protiv korupcije jednostavno dogodila. Nakon toga, uz golem pritisak medija, civilnog društva, oporbe, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije borbe protiv korupcije i pod stalnim monitoringom EK, jednostavno su se počeli provoditi strateški dokumenti koji su dobri i kvalitetni. Uz to, DORH se oteo pritisku koji je bio i subjektivan i objektivan. Mladen Bajić je, očito važući trenutke, pomalo slušao note vladajućih i po njima plesao, a kad mu je i Zakon o kaznenom postupku donio neke nove alate krenuo je u jaču akciju koja je završila ovim brojnim istragama protiv HDZ-a. Ja nikad nisam tvrdio da su svi članovi HDZ-a zločinci, ali vrh se ponašao u političkom smislu odgovornosti kao kriminalna organizacija.

Sad, čini se, odlazite u sasvim druge vode – znanost i obrazovanje. Je li definitivno odlučeno da ćete biti novi ministar?

– Zoran Milanović još nije donio konačnu odluku o sastavu vlade, no to je pri samom kraju. Razgovarao je sa mnom o mogućnosti da preuzmem resor obrazovanja i znanosti i osobno sam spreman prihvatiti taj resor koji mi predstavlja veliki izazov. Mislim da se tu može puno napraviti, da je naš obrazovni sustav prilično rigidan, zakržljao i da u hrvatskoj budućnosti, uz kratkoročno rješavanje ključnih problema kao što su nelikvidnost i donošenje proračuna, jedan srednjoročno važan projekt je svakako kvalitetnija škola, stvaranje preduvjeta da povećamo broj visokoobrazovanih te približavanje znanosti i tehnologije gospodarstvu. To su prioriteti za koje ću se zalagati. Pritom apsolutno smatram da ni jedan mladi čovjek u Hrvatskoj ne smije biti uskraćen za mogućnost dobivanja kvalitetne naobrazbe.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!