Jedinica jer nema novca za kazalište?

(Glas Slavonije) Na svako dijete teško utječe činjenica da roditelj u određenom trenutku nema novca kojim bi mu priuštio ono što drugi roditelji priušte svojoj djeci.
Osmogodišnjak iz jedne osnovne škole to je osjetio jako dobro, a uz činjenicu da mu roditelji nisu mogli dati 30 kuna za dječje kazalište, “nagrađen” je i jedinicom u školskom imeniku! Dobio je negativnu ocjenu iz medijske kulture!
– Kad je došao kući i rekao da je dobio jedinicu jer nije bio na predstavi, prvo sam posmislila da se šali. Na informacijama u školi sam se šokirala saznavši da je to doista tako. Ne mogu vjerovati da djecu kažnjavaju lošim ocjenama jer mi roditelji katkad ne možemo izdvojiti novac za razne aktivnosti. Uz to, posjet Dječjem kazalištu nije jedino što plaćamo, kad sve zbrojim, dođem do velikog iznosa. Ne mora zbog toga ispaštati moje dijete”, ispričala je M. K. (podaci poznati redakciji).
Da je doista medijska kultura obvezna potvrđuju u brojnim osnovnim školama pa i u spornoj školi gdje je dijete dobilo jedinicu. Obrazloženje brojnih pedagoga je činjenica da se u Dječje kazalište ide tijekom nastave pa ako je dijete bolesno, izostanak je opravdan, no ako je u školi, mora ići i na predstavu! Međutim, u nekim osnovnim školama, poput OŠ Franje Krežme, uzimaju u obzir socijalnu komponentu. “Učiteljica Sanja Filaković uvijek povede u kazalište i djecu čiji roditelji ne mogu platiti ulaznicu, a Dječje kazalište izlazi u susret takvim roditeljima. Ovo je dijete, pak, dvostruko kažnjeno – neimaštinom i jedinicom, što nije u redu”, zaključuje pedagoginja Jasna Kretić-Majer.

Marija MIHELIĆ

Bježe s predstave?!
Medijska kultura u okviru hrvatskog jezika obvezna je. Potvrđeno nam je to u Osječko-baranjskoj županiji, gdje doznajemo da učenici imaju obvezu četiri puta tijekom školske godine pogledati predstavu u organizaciji škole. Doznajemo i to da su učenici skloni izbjegavati kazališne predstave te da nije prihvatljivo da dijete u 21. stoljeću ne posjećuje kazalište! Socijalna slika treba biti uvažavana, rečeno nam je, no i nadalje stoji da učitelj ima pravo učenika ocijeniti jedinicom ako (neopravdano) nije bilo na predstavi.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!