Na natjecanju iz ekologije pitanja iz vjeronauka

(INDEX.HR)

UDRUGA PROTAGORA je napala ministra obrazovanja Radovana Fuchsa zato što podržava da se na natjecanju iz ekologije uz pitanja iz prirode, biologije, kemije i geografije postavljaju i ona iz vjeronauka.

Na taj problem je Udrugu upozorio jedan “revoltirani roditelj” čije dijete je sudjelovalo u tome natjecanju. sporni kviz organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te udruga “Lijepa naša”.

Zbog toga što smatraju da su pitanja iz vjeronauka u takvom kvizu “po mnogo čemu problematična” udruga Protagora je poslala upit Ministarstvu te zamolila saborsku zastupnicu SDP-a Mariju Lugarić da ministru Radovanu Fuchsu postavi “niz pitanja “od kojih se najvažnija odnose na vezu između vjeronauka i ekologije, na (ne)mogućnost povezivanja sadržaja neznanstvenog predmeta (vjeronauka) i znanstvenih disciplina i na diskriminaciju učenika koji ne pohađaju katolički vjeronauk”.

Ministar piše da su pitanja iz vjeronauka su primjerena

Udruga piše kako Ministarstvo, odnosno ministar Fuchs, u izvještaju Protagori i odgovorima zastupnici Lugarić nije odgovorilo na postavljena pitanja, već iznose općenite činjenice te su iz uputili na udrugu Lijepa naša. Uz to je ministar napisao i da je sporni kviz pozitivno ocijenjen od strane Agencije za odgoj i obrazovanje te je zato i Ministarstvo suglasno s njegovim provođenjem.

“MZOS u svojim izvještajima otvoreno priznaje da odobrava pitanja iz vjeronauka na ekološkom kvizu. Ministar smatra da su takva pitanja sasvim primjerena jer ‘se teme vezane uz ekologiju planiraju nastavnim planom i programom katoličkog vjeronauka (…). Osim toga, cjelovitom pristupu učeniku kurikularnim se planiranjem potiče međupredmetna
povezanost, te razvijanje interdisciplinarnosti”, pišu iz Protagore te dodaju kako ministar ignorira činjenicu da “vjeronauk nije znanstvena disciplina pa ne možemo govoriti ni o interdisciplinarnosti”.

“Znanost ima vlastitu metodologiju koja je sasvim različita od religioznog vjerovanja – znanstvene spoznaje su provjerljive i objektivne, dakle, jednake za sve ljude neovisno o njihovoj religijskoj (ne)pripadnosti. Također, znanstvene spoznaje mogu doći u koliziju s religijskim vjerovanjima te je stoga za sve učenike važno da nauče razlikovati znanstvene činjenice od religijskih učenja, a ne da im se sugerira da je riječ o istoj stvari. U ekologiji npr. znanstvena stajališta o demografskim problemima i mogućim rješenjima ulaze u izravnu koliziju sa stajalištima Crkve koja u demografskoj eksploziji ne vidi problem, već naprotiv – poželjnu činjenicu”, pišu iz Protagore te dodaju kako ministar “preskače” preko ključnog pitanja o zajedničkom testiranju sadržaja neznanstvenog predmeta, što je vjeronauk, i znanstvenih disciplina.

“Otvoreno pristajanje na diskriminaciju djece koja ne idu na katolički vjeronauk”

“Dobivene odgovore smatramo skandaloznima zbog otvorenog pristajanja na diskriminaciju djece koja ne pohađaju katolički vjeronauk i zbog očitog izbjegavanja konkretnih odgovora”, pišu iz Protagore. Tvrde da bi svima bilo jasno da se radi o diskriminaciji da su postavljana pitanja iz islamskog vjeronauka. “Ovakvim postupkom Ministarstvo daje do znanja da je, protivno Ustavu RH, suglasno da se katoličanstvo u javnim školama tretira kao državna religija”, pišu iz Protagore.

Tvrde kako se iz ministrovih odgovora i pozitivne ocjene udruge Lijepa naša, može zaključiti da je Fuchs suglasan sa “omogućavanjem svjetonazorskog monopola jednoj vjerskoj zajednici pri čemu MZOS prešutno odgovore utemeljene na nauku Katoličke crkve prihvaća kao neprikosnovene, dok odgovore utemeljene na sekularističkom svjetonazoru ili na učenjima drugih religija sasvim ignorira”. Upozoravaju da bodove na natjecanju dobivaju učenici koji odgovaraju u skladu s naukom Katoličke crkve, dok se odgovori “utemeljeni na drugačijim svjetonazorima niti ne uzimaju u obzir kao mogući”.

Iz Protagore kažu kako se usprkos tim činjenicama nije našao nitko u državnim institucijama, koje sudjeluju u provedbi i kontroli kviza, tko bi reagirao na “očiglednu diskriminaciju učenika i na nepoštivanje znanstvene metodologije”. “Naglašavamo da, iako su MZOS-u triput postavljena pitanja o utemeljenosti zajedničkog testiranja znanstvenih disciplina i neznanstvenog predmeta, iako smo tri puta ukazali na diskriminaciju na religijskoj osnovi od Ministarstva i ministra nismo dobili odgovore koje su nam po zakonu dužni pružiti. Toliko o poštivanju zakona, pa i samog ustavnog poretka RH od samih njezinih tijela i od njezine izvršne vlasti”, zaključuju iz udruge Protagora.

1 Comment

  1. Napokon da netko pokrene ovu temu malo javnije! Mislim da je velika većina učitelja i nastavnika biologije (jer organizaciju tog “natjecanje iz ekologije” najčešće koordiniraju biolozi) revoltirana pitanjima s tog natjecanja. Ne samo da je vjeronauk uopće uvršten, nego su i ostala pitanja takva da nema (gotovo) nikakve interdisciplinarnosti nego nabacivanje činjenica iz svakog predmeta…(od kojih svako ima svoje posebno natjecanje koje je puno puno bolje organizirano i na odgovarajućoj razini stručnosti). Bio sam na jednom “eko natjecanju” gdje je javno postavljeno to pitanje, a gospodin Kutle ga je “otpilio” s komentarom u stilu – “pitanja su odlično koncipirana”, na što je uslijedio muk…

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!