Osuda pokušaja trovanja nastavnice dezinficijensom

Mreža Nastavnici organizirano oštro osuđuje incident koji se odvio u zadarskoj Školi primjenjene umjetnosti i dizajna. Učenici su, naime, nastavnici u vodu ulili dezinficijens. Je li u pitanju neslana šala ili namjera ozljeđivanja, nejasno je, a i nebitno. Čitava je stvar mogla završiti kobno, no, prema medijskim izvještajima kolegica će se od pokušaja trovanja oporaviti bez tjelesnih posljedica. Kakve posljedice na psihu onih koji rade u školama mogu imati napadi učenika, onih koji su im povjereni na odgoj i obrazovanje, teško je i zamisliti. Nakon fizičkih nasrtaja, prijetnji, bušenja guma na automobilima, sada u napade na učitelje i nastavnike možemo dodati i pokušaj trovanja.

Prosvjedni skup Za sigurnu školu koji se održao 15. 12. 2018. očito je odavno pao u zaborav i naše škole nisu mnogo sigurnije no što su bile tada.

Od škole očekujemo najstrožu pedagošku mjeru za počinitelja (iako su postojeće mjere ravne mahanju kažiprstom uz “no, no, to se ne smije”), a od policije hitru i konkretnu reakciju na ovakav ozbiljan čin nasilja.

Možemo se samo nadati da ovakvo što više nikomu neće pasti na um, a ne želimo ni zamisliti što bi se dogodilo da je dezinficijens popio netko od mlađih učenika.

Od resornog ministarstva očekujemo da konačno revidira sustav pedagoških mjera, o čemu govorimo već čitavo desetljeće. Mora li netko u školi ozbiljno stradati da bi se nešto konačno poduzelo?

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!