Je li ovo kraj noćnih mora za nastavnike i roditelje? Evo kako će se se sankcionirati nasilničko ponašanje i nedisciplina u školama

(Slobodna Dalmacija) Problematične učenike ravnatelji bi ubuduće mogli udaljiti iz škole i do 15 dana.

Na takvu odluku neće biti mogućnosti žalbe – stoji u najnovijem prijedlogu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji se upravo nalazi u javnoj raspravi.

Tim se prijedlogom zapravo detaljnije uređuje postojeće rješenje prema kojemu ravnatelji mogu učenike problematična ponašanja privremeno udaljiti iz odgojno-obrazovnog procesa do izricanja pedagoške mjere, ali dosad nije bio naveden brojčani rok suspenzije kao ni to da žalbe na privremeno rješenje – nema. O odluci da se takva djeca privremeno udaljavaju iz škole i dosad i ubuduće ravnatelji će biti dužni pisanim putem obavijestiti roditelje i centar za socijalnu skrb.

To je tek prvi korak

Da je borba s nediscipliniranim i osobito drskim đacima postala noćna mora za nastavnike, ali i druge učenike, jasno je godinama i tu prosvjetari nerijetko izvlače deblji kraj, a nastavni sat jedva uspijevaju održati. Učitelji upozoravaju kako je dodatan problem što u statutima većine osnovnih i nekih srednjih škola jasno stoji zabrana udaljavanja problematičnih učenika sa sata.

Dobro bi stoga bilo, predlažu, zakonski definirati da se mogućnost udaljavanja sa sata nediscipliniranih učenika dopušta i nastavnicima. Najnovije rješenje, prema kojemu će takve učenike ravnatelji moći suspendirati najduže 15 dana, većina njih pozdravlja, ali, kao što se može pročitati u komentarima, sugerira se kako bi predlagatelj – Ministarstvo znanosti i obrazovanja, trebao preciznije navesti u kojim će se slučajevima učenike moći udaljiti iz škola na nekoliko dana.

– Ako je takva mogućnost i dosad postojala, a nitko je nije primjenjivao, to dovoljno govori o školama i ravnateljima. Ako takve učenike ostavite na nastavi, time im šaljete poruku da to što rade nije loše. Zapravo im dajete potporu. Udaljavanje sa sata mora biti prvi korak, a onda možemo tražiti rješenja kako im pomoći da promijene ponašanje – smatra Dalibor Perković, profesor fizike iz Zagreba i bivši predsjednik udruge “Nastavnici organizirano”, koja se godinama zauzimala za uvođenje suspenzija za problematične učenike.

– Ne mislim da je batina iz raja izašla, ali neki postupci prema takvim učenicima mogu im pomoći da shvate kako je to što rade loše. Udaljavanje iz nastave nije kazna, nego poruka njima i ostalim učenicima – smatra Perković.

Nastavnici smatraju i kako činjenica da bi se dijete moglo naći i do 15 dana samo kući nije toliko problematična s obzirom da se, zbog radnog vremena većine roditelja, i ovako događa da se djeca i roditelji razilaze u “smjenama”.

Međutim, uglavnom se slažu s tim da bi suspenzija s nastave učenicima trebala biti izricana samo u najtežim slučajevima nasilničkog ponašanja i nediscipline.

– Prije više godina kolege iz sindikata i ja upozoravali smo kako nije normalno da se učenicima koji, na primjer, nožem ili metalnom šipkom ozlijede nastavnika praktički drugi dan omogući povratak u školu. Vrlo često takve učenike prate roditelji koji ne uviđaju delikatnost situacije u kojoj se našlo dijete.

– Mjeru privremenog udaljavanja iz škole vidim kao pozitivnu, ali je važno da se ona primjenjuje u drastičnim slučajevima gdje se želi pridonijeti vraćanju normalnog ozračja u razredu – smatra Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod i gimnazijski profesor hrvatskog jezika, koji je sudjelovao u radnoj skupini za izmjene zakona.

Predah za nove odluke

I među strukom prevladava mišljenje da je u određenim slučajevima neophodno maknuti problematičnog učenika iz razreda, ali, upozoravaju, to ne smije biti jedino rješenje.

– Dobro je što je rok za udaljavanje učenika problematičnog ponašanja iz odgojno-obrazovnog procesa preciznije određen, a pozitivno može biti i to što se ostalim učenicima i nastavnicima za to vrijeme omogućuje mirniji nastavni proces. No, samo udaljavanje nije rješenje za takve učenike. Neće se ništa bitno promijeniti u njegovu ponašanju u tih 15 dana.

– To je obično samo razdoblje u kojemu se donose odluke na koji će se način pokušati djelovati na njega da promijeni ponašanje – upozorava pedagoginja zagrebačke Elektrostrojarske obrtničke škole Nada Bevanda. Za takve se učenike trebaju tražiti dugotrajnija rješenja i multidisciplinaran pristup.

Pomoć treba obitelji, a ne samo učeniku– Problematično ponašanje učenika najčešće je odraz obiteljske, socijalne situacije u kojoj živi. Ono je pokazatelj da njemu, ali nerijetko i cijeloj obitelji, treba dugotrajnija pomoć, pa i terapija. Tu škola može odigrati važnu ulogu. Osim pedagoga, psihologa, uključiti se, kao što je kod nas slučaj, mogu i školski liječnici koji upućuju takvu djecu na savjetovanja ili terapije.- Izvrsno surađujemo s Centrom za mentalno zdravlje mladih, Psihološkim centrom Tessa, obiteljskim centrima, koji pružaju besplatnu pomoć u takvim situacijama – ispričala je pedagoginja Bevanda. Dodaje i da takve terapije mogu potrajati čitavo srednjoškolsko obrazovanje.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!