Šampion iz škole bez fasade

(Novosti) Državni uspeh talentovanog osnovnoškolca iz Vukovara: Petnaestogodišnji Najdan Gazibarić iz vukovarske OŠ ‘Nikole Andrića’, koja vapi za obnovom, državni je prvak elektronike s takmičenja mladih tehničara

Iako već godinama vapi za obnovom, Osnovna škola ‘Nikole Andrića’ u Vukovaru ni ove je godine nije dočekala, ali uprkos tome ima razloga za zadovoljstvo. Jedina neobnovljena škola u gradu na Dunavu još uvek nema novu fasadu, prozore i instalacije, ali zato ima državnog prvaka u elektronici. On je Najdan Gazibarić, učenik 8.b razreda koji pohađa nastavu na srpskom jeziku i pismu i koji je pre mesec dana na 59. takmičenju mladih tehničara Republike Hrvatske održanom u Primoštenu, osvojio 1. mesto u kategoriji elektronike. Najdan, koji je skroman, baš kao i uslovi u njegovoj školi, nije očekivao pobedu.

– Pripremao sam se, otišao na takmičenje i uradio zadatke najbolje što sam mogao, ali nisam očekivao da ću biti prvi. Državno takmičenje je bar tri puta teže od županijskog, jer dolaze najbolji učenici i najjači protivnici, ali se na to nisam obazirao. Kad sam od nastavnika čuo da sam osvojio prvo mesto bio sam jako srećan. Nije mala stvar biti prvak države – kaže Najdan koji je poput svojih vršnjaka nakon takmičenja otišao da razgleda grad, dok je njegov mentor Milenko Šljukić, nastavnik tehničke kulture, ostao da čeka rezultate i našao se u prilici da svom učeniku javi radosnu vest.

– Tek sam sada, s odmakom od mesec dana, svestan značaja i težine tog rezultata. To je ogroman uspeh, kako za samog Najdana i školu, tako i za mene kao mentora. U poslednjih desetak godina, Vukovarsko-sremska županija nije imala prvaka na državnom takmičenju tehničke kulture. Već godinama s učenicima odlazim na takmičenja i moj najveći uspeh bio je šesto mesto. S Najdanom se dogodilo nešto nesvakidašnje i to u jednoj od najprestižnijih kategorija u kojima se takmiče osmi razredi – kaže Šljukić.

Inače, takmičenje iz tehničke kulture obuhvaća 11 kategorija. Osim elektronike tu još modelarstvo i maketarstvo, građevinarstvo, mašinske konstrukcije, obrada materijala, upotreba tehničkih predmeta, elektrotehnika, orijentacija i komunikacija, automatika i drugo. U kategoriji elektronike takmičio se 21 učenik.

– To su najbolja deca iz svih županija, uključujući i zaista jake županije kao što su Zagrebačka i Karlovačka, za koje su već godinama ‘rezervisana’ prva mesta iz mnogih kategorija. Oni raspolažu sa boljim materijalnim i prostornim uslovima i imaju klubove tehničara koji deluju godinama. S obzirom na naše uslove, rezultat koji je postigao Najdan još je značajniji. Iako bi bilo puno lakše raditi u pristojnom prostoru, ovo je dokaz da školu ne čine zidovi, nego je čine učenici, uprava škole i nastavnici. Živi ljudi su ti koji ostvaruju rezultate – ističe Šljukić i dodaje kako je hvale vredan rezultat postigao još jedan učenik 8.b razreda – Nikola Drča – osvojivši 17. mesto u kategoriji elektrotehnike.

Iako se u prvi mah čini kako je Najdan do titule prvaka došao bez puno muke, to i nije baš tako. Nakon polaganja teoretskog dela ispita koji je savladao bez poteškoća, problemi su se pojavili u onom praktičnom, ali se oni nisu dogodili zbog neznanja ovog osnovca već su bili tehničke prirode.

– Imali smo zadatak da napravimo generator konstantne struje i napona. Dobili smo potrebnu dokumentaciju i sve komponente. Takmičenje je trajalo od 11 do 19 časova s pauzama tokom kojih smo se mogli konsultovati s mentorom. Kod nas elektroničara je najbitniji instrument, a meni se dogodilo da je na mom unimeru pukla jedna nožica i nisam ga mogao koristiti. Nisam se uspaničio već sam na prvoj pauzi otišao do nastavnika da ga pokušamo popraviti – priča Najdan.

– Morali smo improvizovati pa smo molili konobare da nam daju selotejp da to nekako spojimo. Najdan je kasnije tu nožicu zalemio i nastavio svoj praktični rad – dodaje nastavnik Šljukić ponosan na svog učenika jer se u nepredviđenoj situaciji dobro snašao.

Najdana je elektronika privukla u sedmom razredu. Interesovale su ga elektroničke komponente računara, televizora i drugih aparata. Na časovima tehničke kulture nije bilo dovoljno vremena da nauči sve što ga je zanimalo, pa se učlanio u Klub mladih tehničara ‘Prometej’ koji deluje u okviru škole.

– Tehničku kulturu, nažalost, imamo samo jednom nedeljno. Da bi uradili nešto praktično, održavamo dvočas svake dve nedelje. No, to je premalo, jer se učenici tek površno mogu upoznati s predmetom. Nekada je u nastavnom programu bilo 70 časova tehničkog, a danas je svega 35 časova godišnje – napominje nastavnik i dodaje da je iz tog razloga pre godinu dana u Osnovnoj školi ‘Nikole Andrića’ registrovan Klub mladih tehničara koji tri do četiri puta nedeljno okuplja tridesetak učenika.

– Iza svega stoje ogroman trud i zalaganje učenika, nastavnika i uprave škole, jer je tehnička kultura vezana za materijalna sredstva. Čim siđete u radionicu koristite alat, pribor i materijal koji se mora kupiti – pojašnjava nastavnik, ističući razumevanje školskog rukovodstva.

Najveći problem je prostor jer se radionica Kluba tehničke kulture nalazi u skučenim podrumskim prostorijama.

– Kad je kolega iz Županje video gde radimo, rekao mi je da je tolike veličine samo njegov kabinet – priča Šljukić. No, skučen prostor talentovanu decu očigledno ne sputava, jer je još nekoliko učenika osvojilo zapažene rezultate na županijskom tamičenju. Za uspeh su, kaže nastavnik, potrebna tri faktora: učenik, mentor i roditelji koji detetu pružaju podršku.

Najdana osim elektronike zanimaju i računalne igrice, a u slobodno vreme trenira košarku. Uskoro će kraj školske godine, a ovaj 15-godišnjak nema dilemu oko toga šta će upisati. Biće to prirodoslovno-matematička gimnazija, a zatim Tehnički fakultet.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!