Ministar Barišić u novoj aferi na dan kad Sabor glasa o njemu; sad je u Njemačkoj prijavljen za autoplagijat

(Telegram.hr) Ministarstvo znanosti i obrazovanja na službenim je stranicama reagiralo na novu prijavu za plagijat koju su protiv ministra Pave Barišića podnijeli prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko.

U prijavi stoji da je ministar prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilistu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru, odnosno plagirao samoga sebe. Đikić i Zovko tvrde da su dijelovi Barišićeve doktorske disertacije iz 1989. godine prethodno objavljeni kao članci u znanstvenim časopisima.

Ministarstvo odbacuje sve optužbe

“Ta je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Augsburškog sveučilišta, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije.

Usto je svoju disertaciju napisao boraveći u Augsburgu 1987. – 1989. i pod neposrednim nadzorom svojega sveučilišnog mentora prof. dr. sc. Arna Baruzzia, koji je odobrio objavljivanje svih članaka nastalih u postupku njezine izrade. Štoviše, jedan od tih članaka objavljen je u poznatom časopisu Philosophisches Jahrbuch, koji je uređivao sam prof. Baruzzi”, stoji u priopćenju MZOS-a.

Sabor glasuje o povjerenju Barišiću

U Saboru bi danas oko 15 sati trebala početi rasprava o izglasavanju povjerenja ministru Barišiću. SDP očekuje da premijer Andrej Plenković smijeni ministra Barišića zbog plagijatorstva, dok HDZ smatra kako je takav zahtjev neutemeljen. Most pak poručuje da će donijeti odluku tijekom glasovanja.

 

Autor: Ines Lukić

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!