Roditelji tvrde: Valjda mi najbolje znamo kakve ocjene naša djeca zaslužuju

(NEWS-BAR.hr) Blizu je još jedan kraj nastavne godine i početak dugih, toplih školskih praznika, a s njime je i sve više nastavnika koji drsko obilaze roditeljske domove svojih učenika da ih potaknu na učenje i završno ispravljanje ocjena.

rema Pravilniku o ocjenjivanju, zadnji tjedan prije praznika učenici ne moraju učiti. To je vrijeme zaključivanja ocjena, a vaša je dužnost i zakonska obaveza kao roditelja otići u školu i svim sredstvima (mitom, molbom, uslugama i obećanjima, prijetnjama i nasiljem) utjecati na krajnju ocjenu. Netko će možda trebati otići u više navrata i duže čekati, ali ne dajte se otjerati. Sjetite se svojih prava i ne dajte im da krše zakon – upozorenje je s portala Roditelji.org.

Nastavnici imaju tendenciju posjećivati domove svojih učenika i moliti ih da još samo tih nekoliko dana uče, nekoga da poveća prosjek, nekoga da ispravi negativne ocjene. Prošle su godine tisuće učenika upravo to i napravili, učeći u zadnjem tjednu nastave bez uplitanja svojih roditelja u zaključivanje. Većina tih slučajeva nije prijavljena.

– Apsolutno je neprihvatljivo ovako isključivati roditelje iz postupka davanja završnih ocjena te poticati djecu na samostalnost i rješavanje problema koje su si često sami stvorili. Nastavnici nemaju što tražiti u kućama svojih učenika – nastavlja se u dopisu – i moliti ih da nauče te isprave ocjene prije kraja. Kraj školske godine je naporno razdoblje kako za roditelje, tako i učenike jer se u njemu najčešće pregovara o daru za završeni razred i postignuti prosjek, kupnji tog dara i slanju djeteta na selo kod bake i djeda iduća dva mjeseca.

Mole se svi kojima nastavnici dolaze u kuću s ovom namjerom ili oni koji primjećuju sumnjivo ponašanje u svom susjedstvu neka prijave ovo nadležnima. U protivnom, sami će snositi odgovornost za dodatno znanje koje je njihovo dijete steklo, kao i za naučenu lekciju o odgovornosti.

Marko Štrok

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!