Školska dvorana u Župi završena, a djeca pješače na tjelesni u staru školu

(Dubrovački vjesnik) Sportska i školska dvorana u Župi dubrovačkoj već dvije godine čeka završetak radova. Zbog poreznog duga državi GP Feniks iz Slavonskog Broda po Zakonu o javnoj nabavi ne može odraditi preostale radove. Ostalo je dvadesetak dana radova na uređenju okoliša i prostorija, novce za to Općina Župa dubrovačka ima, a dok se ne odradi preostali posao dvorana ne može ishoditi uporabnu dozvolu pa stoga se još ne smije koristiti.


Zbog spora građevinske tvrtke s državom najviše pate učenici Osnovne škole Župa dubrovačka koji ne mogu imati nastavu tjelesnog u novoj dvorani pa moraju pješačiti dvjesto metara do stare škole gdje se nalazi mala neadekvatna dvorana. Nastavu tjelesnog imaju samo ako ne pada kiša, ako je vrijeme loše kako djeca ne bi pokisnula tjelesni odrađivaju u maloj učionici u kojoj igraju društvene igre. Učenici nižih razreda često tjelesni imaju u prolazu kraj nove školske zgrade. Vježbaju, trče i igraju graničara pored kanala i građevinskog materijala dok gledaju dvoranu koja je skoro završena.
– Za doći do stare škole treba nam pet minuta, i tako prilikom dolaska i povratka djeca gube deset minuta pa dok se presvuču, što nam od sata ostane. Teško je raditi, može se izdržati kada je lijep dan, ali kada je kiša s djecom ostajemo u malom razredu u novoj školi jer nemamo drugu opciju. Taj razred gleda u novu dvoranu pa me djeca stalno pitaju zašto ne možemo ući. Uvjeti neotvorene dvorane su puno bolji od ove u staroj u kojoj radimo, istaknuo je profesor tjelesnog u OŠ Župa dubrovačka Anton Jurkić.
U svim problemima uvijek pate oni koji su najmanje krivi, a u ovom slučaju to su učenici. Njihov najdraži sat pretvara se u muku, jedino se raduju suncu jer su onda bar sigurni da će imati nastavu tjelesnog. – Kada je lijepo vrijeme imamo tjelesni, a kada je kiša igramo društvene igre u učionici. Mi bi svi htjeli imati tjelesni u novoj školskoj dvorani, kažu učenici 7. razreda Ivo i Antun.
Roditelji učenika više nemaju strpljenja te su odlučili reagirati. Uputili su Ministarstvu obrazovanja pismo kako bi se napokon riješio problem sportske i školske dvorane, međutim odgovor nisu dobili. Ako se stvar uskoro ne promjeni spremni su i na bojkot nastave. – Mi od 2007. godine čekamo završetak dvorane. Na zadnjem sastanku Vijeća roditelja odlučili smo se prvo reagirati putem medija, ako ne reagira Ministarstvo spremni smo ne slati našu djecu na nastavu tjelesnog, ako ni to ne uspije bojkotirat ćemo cijelu nastavu, izjavila je predsjednica Vijeća roditelja Nikolina Pavić čija je kćer Petrunjela uspješna judašica. U novoj dvorani i za judaše je napravljen prostor, ali zbog uporabne dozvole judo treniraju u dvorani u razrušenim hotelima u Kuparima. – Teško mi je kad vidim da je ovdje sve gotovo i da su uvjeti za trening odlični, a mi idemo trenirati u Kupare, kaže državna prvakinja u judu Petrunjela.
Općina Župa dubrovačka zajedno je s Ministarstvom za javne radove potpisalo je ugovor o gradnji trodijelne sportske dvorane 2007. godine s tvrtkom GP Dubrovnik. Građevinsko poduzeće iz Dubrovnika odradilo je dio radova, ali uskoro je otišlo u stečaj. Posao je 2010. godine preuzeo GP Feniks koji je posao na sportskoj dovrani doveo do završetka. Ostali su sitni radovi vrijedni, ali i to je poduzeće upalo u teškoće te su radovi stali.
– Postoji mogućnost da se sačeka da GP Feniks riješi porezni dug ili da se raskine ugovor s njima i raspiše nova javna nabava, ali to bi zahtjevalo puno vremena. Novac nije u pitanju, Općina raspolaže novcem i samo se čeka dogovor države s tvrtkom Feniks, istaknuo je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.
Antonio Vojvodić

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!