Profesor tužio zadarsku srednju školu i ravnateljicu zbog nezakonitog otkaza: Bio sam izložen šestomjesečnom mobbingu!

(Index.hr) Nova školska godina u zadarskoj Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića počela je burno. Profesor informatike i računarstva Ivan Gaćina tužio je školu i ravnateljicu Jelenu Gulan za šestomjesečni mobbing i nezakoniti otkaz.

Sve je započelo u siječnju ove godine kad se Gaćina prijavio za radno mjesto u spomenutoj srednjoj školi. Tvrdi kako je bio izložen mobbingu kako bi odustao od posla i kako bi se oslobodilo radno mjesto za drugog kandidata. “U uvjetima natječaja nije bilo govora o probnom radu. Naime, oni su htjeli primiti svoga nestručnog kandidata, ali ta osoba nije imala sve papire, tj. nije imala pedagoško-psihološko obrazovanje. Zbog svega toga rađen je pritisak na mene i radni mobbing tijekom šest mjeseci rada kako bih ja odustao od posla, a između ostaloga bilo je čak nagovaranja nekih učenika i roditelja da pišu protiv mene”, navodi Gaćina.

Kaže kako je nepravilnosti oko njegova zapošljavanja bilo od samog početka: “U članku 2. Pravilnika o radu Škole piše da nitko ne smije početi raditi u Školi dok nije sklopljen ugovor o radu. Međutim, nakon potpisivanja sporazumnog raskida ugovora o radu 21. siječnja 2013. godine u dvije srednje škole, u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru sam počeo raditi 22. siječnja 2013. godine, ali sam ugovor potpisao prema papirima barem tri dana kasnije (25. siječnja 2013. godine). Zahvaljujući tome, jednostavno više nisam imao izbora (prethodno sam raskinuo ugovore u drugim školama i na tim radnim mjestima su primljene nove osobe) te sam u dobroj namjeri potpisao ugovor s probnim radom jer nisam više imao izbora, ali da su primili svoga kandidata probnog rada za njega ne bi ni bilo”.

Inspekcija već mjesecima istražuje prijavu profesora

Pred istek šestomjesečnog roka, početkom srpnja ove godine, škola se “odlučila riješiti” profesora Gaćine, koji kaže kako razloga za otkaz nema. Uz njega je stao i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) iz kojeg su također upozorili ravnateljicu škole da nema osnove za otkazivanje ugovora o radu.

Ravnateljica Jelena Gulan na otkaz se ipak odlučila pozivajući se na izvješće Povjerenstva za praćenje probnog rada nastavnika, ali NSZSŠH i profesor Gaćina ukazuju kako se iz izvješća “ne može iščitati da nastavnik nije zadovoljio na probnom radu već su dane određene preporuke za unaprjeđivanje rada, a što i jest svrha stručno-pedagoškog nadzora”. Profesor Gaćina se na sve požalio i prosvjetnoj inspekciji koja je pokrenula postupak koji je i dalje u tijeku.

Da je inspekcijski nadzor u tijeku za Index su potvrdili i u nadležnom ministarstvu: “Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta upoznato je s detaljima ovog slučaja. U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru pokrenut je inspekcijski postupak koji je još uvijek u tijeku. Nakon okončanja nadzora Služba prosvjetne inspekcije poduzet će mjere iz svoje nadležnosti”.

O svemu smo zatražili i očitovanje ravnateljice Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Jelene Gulan, koja je tek kratko navela: “Gosp. Gaćina je već tužio Školu i mi bi prepustili nadležnoj instituciji da o tome donese sud”.

Piše: I.M.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!