Jovanović: Razmišljam o tome da zdravstveni odgoj jednostavno preimenujem u “Zdravlje”

(Index.hr) NASTAVLJA se prepucavanje Ustavnog suda i izvršne vlasti o provedbi zdravstvenoga odgoja.

Posljednja u nizu jest oštra izjava ministra prosvjete Željka Jovanovića koji je u HTV-ovom Dnevniku prozvao predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec zbog toga što je jučer i danas u medijima upozorila da bi izvršna vlast trebala provesti odluku Suda, a ne se baviti komentiranjem iste.

“Za gospođu Omejec se mijenjao zakon kako bi mogla postati članicom Ustavnog suda”

“Moram reći da sam iznenađen jer smo premijer Milanović i ja u svojim prvim nastupima nakon odluke rekli da poštujemo odluku i da ćemo je provesti”, rekao je te dodao kako njezini nastupi pokazuju “da se radi o političkom tijelu” te podsjetio da je “za gospođu Omejec mijenjan zakon kako bi mogla postati članicom Ustavnoga suda”.

Također je upozorio na činjenicu da je odluka o zdravstvenom odgoju donesena između dva izborna kruga, što predstavlja utjecaj na izborni proces. Iznio je i ideju o mogućnosti izbjegavanja provođenja odluke Ustavnoga suda tako da zdravstveni odgoj jednostavno nazove drugačijim imenom.

“Ozbiljno razmišljam o tome da predmet nazovem ‘zdravlje’ i da se on provodi pod tim imenom, mislim da bi nakon toga bilo jednostavnije osigurati zdravlje naše djece”, rekao je Jovanović. Omejec je odbila sudjelovati u daljnjoj polemici, samo je podsjetila na 31. članak Ustavnog zakona u kojemu piše da izvršna vlast mora provesti odluke Ustavnoga suda.

Kakav propust: Odluka nije objavljena u Narodnim novinama

Podsjećamo, Ustavni sud je u srijedu do nove odluke koja će uslijediti za nekoliko mjeseci zabranio zdravstveni odgoj u školama s obrazloženjem da se nije poštivala procedura prilikom uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Sud će u idućim mjesecima raspravljati o proceduri donošenja Kurikuluma te će nakon toga donijeti odluku o ustavnosti.

Sporan je, naravno, 4. modul zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolni odgoj. No, Ustavni je sud ukinuo kompletni kurikulum zato što se ustavno-pravno sporne točke odnose na zdravstveni odgoj u cjelini.

Država je, smatraju ustavni suci, morala uskladiti zdravstveni odgoj sa slobodom roditelja na odgoj djece. Zdravstveni se odgoj zapravo privremeno ukida zbog proceduralne greške prilikom dovođenja zakona koji ga je instituirao; Jovanovićevo ministarstvo nije se pri donošenju zakona savjetovalo s roditeljskim udrugama, a odluka o donošenju zakona nije objavljena u Narodnim novinama.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!