Zadranin vratio Državnu nagradu za znanost

(HRT) U znak prosvjeda zbog netransparentna donošenja Pravilnika o uvjetima izbora u znanstvena zvanja i zaobilaženja u tom postupku mjerodavnih institucija docent romanske lingvistike na zadarskome sveučilištu Nikola Vuletić vratio je Državnu nagradu za znanost koju je dobio 2008. za knjigu koju je objavio kao znanstveni novak. Uputio je i pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki.

S obzirom na to da je moja država odlučila više cijeniti znanstvenu literaturu na stranim jezicima nego na hrvatskom jeziku, i strane izdavače više od vlastitih sveučilišta, osjećam da njezinu nagradu ne zaslužujem, napisao je Vuletić. Piše kako naslov svoje knjige namjerno nije naveo jer novim Pravilnikom o uvjetima izbora u znanstvena zvanja ta nagrađena knjiga, zajedno s nebrojenim knjigama i znanstvenim radovima hrvatskih znanstvenika iz područja humanističkih znanosti, svrstana je u kategoriju literature trećeg reda.

Napominjući kako misli da ne može postići više od rektora zagrebačkog sveučilišta Alekse Bjeliša koji je zbog navedena pravilnika prosvjedovao, Nikola Vuletić navodi da mu preostaje prosvjedovati kao građanin. Učinit ću to tako što ću Vas zamoliti da primite natrag Državnu nagradu za znanost koju mi je svečano uručio Vaš prethodnik, za prezrenu knjigu, na prezrenom jeziku, iz područja jedne prezrene znanosti, navodi u pismu. Vuletić govori i piše engleski, francuski, nizozemski, njemački, španjolski, talijanski i još neke jezike za koje, kako navodi, članovi Nacionalnog vijeća nisu ni čuli.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!