Stručnjaci o promjenama uvjeta za upis: Roditelji mogu tužiti Jovanovića

(Slobodna Dalmacija) Mijenjanje pravila usred utakmice je nekorektno, nelogično i put prema kaosu. Osim toga, samo ocjena ili prosjek ocjena ne smije biti jedini kriterij za upis u srednje škole – neki su od komentara stručne, prosvjetne i šire javnosti na najnoviju odluku o kriterijima za upis u prvi razred srednjih škola u školskoj godini 2013./2014., koje je u utorak objavilo Ministarstvo obrazovanja.

Najnoviji, a vjerojatno i konačni prijedlog upisnih uvjeta za ovogodišnje osmaše, popravljena je verzija prvog prijedloga iz studenog prošle godine, koji je dio roditelja i učenika, ali i stručnjaka, dignuo na noge.

Podsjetimo, Ministarstvo je predlagalo da se učenici u prvi razred srednje škole upisuju samo na temelju prosječnih zaključnih ocjena od petog do osmog razreda, izraženih na dvije decimale.

U novoj verziji taj je prijedlog ostao, ali je nakon provedene javne rasprave proširen vrednovanjem i zaključnih ocjena iz sedmog i osmog razreda iz ukupno šest dodatnih predmeta: tri opća (hrvatski, prvi strani jezik i matematika), te tri dodatna predmeta ovisno o vrsti škole koju dijete upisuje.

Kada su djeca ove godine upisivala osmi razred, vrijedili su posve drugi kriteriji, odnosno presudan je bio samo opći uspjeh i zaključne ocjene iz pet dodatnih predmeta u sedmom i osmom razredu. “Spuštanje” vrednovanja na 5. i 6. razred, bez ikakvih najava, razljutilo je roditelje i stručnjake koji smatraju da je konačna verzija kriterija samo manevar ministra Željka Jovanovića kojim pokazuje da je, kao, uvažio sugestije iz javne rasprave.

Peticije i prosvjedi

– Učestalo mijenjanje uvjeta za upis nije pošteno. Ako vrednujete ocjene od petog razreda, onda generacija koja upisuje peti razred treba o tome biti obaviještena, a ne pravila mijenjati u završnom razredu osnovne škole. Roditelji i djeca imaju puno pravo zatražiti ocjenu ustavnosti takvih odluka, tražiti zaštitu, pa i njihovih ljudskih prava, sudskim putem – smatra prof. dr. Milan Matijević sa zagrebačkog Učiteljskog fakulteta.

Ministru Jovanoviću u najmanju ruku mogli bi se “dogoditi” roditelji, kaže naš sugovornik, odnosno, ne bi ga iznenadilo umrežavanje roditelja, pisanje peticija i prosvjedi. U školama podsjećaju da su i u vrijeme ministra Dragana Primorca prosvjedovali srednjoškolci koji su trebali polagati državnu maturu, a da o tome nisu bili obaviješteni kada su upisivali prvi razred, pa je državna matura bila odgođena na sljedeću generaciju.

– Ako netko donosi pravila da vrednuje uspjeh od petog do osmog razreda, onda ona trebaju vrijediti barem četiri godine. Međutim, obrazovanje je talac naših političara i trajanja njihovih mandata. Vezano uz ocjenjivanje, konsterniran sam površnošću modela. Nije problem hoće li se ocjene dobro zbrojiti, nego to što smo dezavuirali ocjenu, a sada na temelju nje uspostavljamo kriterije za upis. Roditelji se s pravom ljute – kaže Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata “Preporod”.

Predsjednica nacionalne Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec, ističe kako su prosvjetari posljednjih godina već naviknuli da se pravila stalno mijenjaju.

– Pitanje je koliko ocjene iz osnovne škole daju pravu sliku o učeniku, jer je ocjenjivanje često subjektivno. Olakotna okolnost za učenike u vezi ovogodišnjih izmjena upisnih kriterija je ta što se odluka odnosi na sve jednako, odnosno cijela je generacija u istom položaju – smatra Hitrec.

S tim se slaže i Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja, koji najnoviju odluku o upisnim elementima i kriterijima, smatra puno boljom nego što je to bio prvi prijedlog iz studenog.

– Osobno smatram da je najnoviji prijedlog dobar, jer uzima u obzir kontinuirani rad učenika, uspjeh iz različitih predmeta i potrebe srednjih škola. Prvi prijedlog bio je izrazito problematičan – smatra Jokić.

MARIJANA CVRTILA

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!