Uvode sankcije za studente prepisivače i profesore plagijatore

(Večernji.hr) Iako još nemamo mehanizme za sankcioniranje neetičnog ponašanja studenata i profesora, nastojat ćemo ih čim prije uvesti, najavila dr. Ksenija Turković, prorektorica za pravna pitanja Zagrebačkog sveučilišta.

Studenti Zagrebačkog sveučilišta smatraju sasvim prihvatljivim prepisivanje na ispitu, ali i druge oblike varanja tijekom polaganja. Gotovo je šokantna njihova tolerancija prema profesorima koji njihove diplomske radove svojataju za vlastita znanstvena istraživanja na temelju činjenica da su im bili mentori. U studentskoj populaciji gotovo je uobičajeno kupovati literaturu profesora kao nužnu za polaganje ispita, dio je podataka do kojega se došlo u istraživanju Zagrebačkog sveučilišta o korupciji i diskriminaciji koje je obuhvatilo 2.700 djelatnika te 6.300 studenata naše najstarije akademske zajednice.

Jake istraživačke snage koje su radile na ovom projektu na čelu s dr. Ksenijom Turković, prorektoricom za pravna pitanja, osim šokiranosti zbog raširenosti takvih pojava na sveučilištu za koje su, tvrde, smatrali da se javljaju u znatno manjem obujmu, najavili su i njihovo skoro kažnjavanje pokretanjem određenih mehanizama.

– Ovo je prvi put da sveučilište ima hrabrosti progovoriti kroz istraživanje samo o sebi i o nemilim pojavama unutar njega. A osim što želimo govoriti, želimo i djelovati – poručila je Turković. Ujedno je pojasnila da cilj istraživanja nije išao u pravcu da se detektira korupcija te ostali neetični oblici ponašanja, koji bi se mogli predati sudu, već se radilo radi stvaranja preduvjeta za bolju edukaciju na njihovom suzbijanju.

Turković je ujedno i najavila pokretanje mehanizama na sveučilištu kojima bi se te nemile pojave sprječavale procijenivši da će za taj proces trebati i 10 godina.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović najavio je kako će pogledati rezultate istraživanja, no jasno je poručio kako korupcija na hrvatskim obrazovnim institucijama nije samo davanje plave kuverte za polaganje ispita nego i pogodovanje u javnim nabavama, zapošljavanju na fakultetima, ali i plagiranju znanstvenih radova što svakako treba dokinuti.

Ministar je uvjeren kako je afera Index protresla akademsku zajednicu te pokazala da i unutar nje ima korupcije, ali da se zahvaljujući sankcijama ona smanjuje.

Sanela Dropulić/VLM

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!