Je li 13 nesretan broj?

Trinaesta gimnazija još jednom se pojavila u javnosti 11. prosinca u prilogu RTL-a, gdje su gostovali ravnatelj Želimir Čečura i nastavnica njemačkog Daria Šuprinović Karakaš. Pritom je potonja, mrtva hladna kolege prozvala „neradnicima, osobama koju ovu pandemiju zlorabe kako bi imali više slobodnog vremena te mogli spavati do 10 ujutro.

Ovdje je simptomatično da je riječ o osobi koja je cijelu prošlu godinu, zahvaljujući radnom rasporedu koji je napravio ravnatelj Čečura, održavala jedan sat tjedno, i to sat razrednika, dok je punu plaću dobivala zbog ostalih – administrativnih poslova koje je obavljala.

Pismom javnosti reagirali su nastavnici XIII gimnazije , ali ovako nešto moglo je iznenaditi samo one koji nisu upoznati sa općim stanjem u zbornici koje traje već više od jednog desetljeća.

Želimir Čečura legenda je zagrebačkog školstva. Ako spomenete njegovo ime bilo kojem nastavniku koji je prošao kroz njegovu XIII gimnaziju, doživjet ćete, u najboljem slučaju, kolutanje očima, a u najgorem višeminutnu tiradu o nesposobnosti i dugogodinjem iživljavanju istog nad nastavnicima u toj školi. Također, tko je ikada razgovarao sa zagrebačkim učenicima, bivšim i sadašnjim, zna da je XIII. gimnazija na prilično lošem glasu. Spominju se loša opremljenost škole, loša organizacija rada loša disciplina učenika te nedovoljna sigurnost u školi i oko nje, pa čak i problemi s drogom.

Naravno, Čečura za sve ovo optužuje nastavnike – pa neće valjda sebe. Tako je čak i na Facebooku sarkastično naveo tridesetak stvari „zbog kojih je kriv“ (https://otvoreno.hr/vijesti/ravnatelj-bez-zadrske-evo-za-sto-je-sve-kriv-ravnatelj-jedne-zagrebacke-skole/262296). Međutim, kvaka je u tome je da je, među bizarne i “šaljive“ razloge kao što su „Grad kasni s plaćanjem dva mjeseca“ ili „ugrožava tržište mandarina RH i šire“, sakrio i stvari za koje i jest, ako ne kriv, a onda, kao ravnatelj, zaista i odgovoran: što prokišnjava krov, što prozori od dotrajalosti padaju u dvorište, što u školi nema dezinfekcijskih sredstava, ali i što učenici pijani dolaze na nastavu i puše u toaletima i pred ulazom u školu, kao da je to normalno. Naime, pogotovo ovo posljednje je sasvim očekivana posljedica ležernog i ulizivačkog odnosa ravnatelja prema učenicima i, pogotovo, njihovim roditeljima koja je, pretpostavljamo, sastavni dio Čečurinih pokušaja da na ovaj ili onaj način ostvari političku karijeru koja je nominalno počela njegovim kandidaturom za Sabor ranije ove godine, ali neformalno i prije.

A taj ležeran i ulizivački odnos prema učenicima i roditeljima je uzrok činjenice koja je poznata među bivšim i sadašnjim nastavnicima a i većini učenika –da je XIII gimnaziju lakše završiti nego neku drugu. Naime, u počecima Čečurinog ravnateljevanja nije bilo neuobičajeno da se, na njegovu intervenciju, ocjene nekim učenicima podižu, a neke je i sam prepravio bez da je uopće obavijestio nastavnika, dok je bilo slučajeva da se popravni ispiti ponavljaju unedogled (što je izravno kršenje zakonske procedure) dok neki učenici ne izvuku dvojku. Kasnije su, doznajemo, nastavnici naučili lekciju i odučili su si uštedjeti trud tako da odmah upisuju željenu ocjenu i ne riskiraju Čečurine ispade, a oni koji to nisu shvatili ili odbijaju shvatiti, doživljavaju svašta. Također, isplati se upisati Čečurinu gimnaziju jer pedagoške mjere se uredno izriču, ali nakon toga nekom magijom nestanu.

Naravno, oni koji ugrožavaju ovakvu sliku škole kao na traci šalju se na procjenu radne sposobnosti i dijele im se opomene pred otkaz.

No, Čečura je proaktivan i u izravnom kontaktu sa svojim djelatnicima. Kad bi se snimale, sjednice nastavničkog vijeća bi vjerojatno bile hit na Youtubeu: Čečuri je već, navodno, ušlo u naviku da svoje djelatnike naziva „sotonama“ i „idiotima“, „stokom sitnog i krupnog zuba“ te  da im govori da će ih „jebati drškom od tave“.

Zamjene su također posebna priča: zbog nedostatka nastavnika, ponekad ih odrađuje sam ravnatelj gdje onda navodno iskoristi priliku da blati kolegice i kolege te da ih trača učenicima. S druge strane, kolege koji odrađuju zamjene, do ove godine navodno nisu bili plaćeni za to, a i kad ih se plati, događaju se krivi obračuni.

Čečura ne osjeća odgovornost što je za vrijeme izbora za Hrvatski sabor školu koristio za predizborna naslikavanja sa svoje tri najbliže suradnice – Ines Šimac, Evica Šivak Ledić i već spomenuta Daria Šurpinović Karakaš (koje u naslovu na jednom portalu naziva Tri gracije za boljitak Kroacije ). Jedna od njih je svoju karijeru u XIII. gimnaziji započela kao nastavnica geografije pa je u nekom trenutku prešla u knjižnicu, u kojoj je radila godinama, da bi se ove godine vratila u razred na puno radno vrijeme kao nastavnik geografije jer je, po ravnateljevim riječima na jednoj od sjednica godinama radila kao knjižičar bez stručnog ispita.

Nekako je indikativno da sam Čečura danas navodno govori svaki tjedan inspektor jedan, jer inspekcije su stalno u školi. 16. 12. 2020. objavljen je natječaj za ravnatelja XIII. gimnazije,  a najbliža suradnica mu je upravo sustručnjakinja. Nije nimalo neizgledno da se Čečura boji za svoju ravnateljsku poziciju. Kada bi ju izgubio, slijedio bi natječaj za njegovu kolegicu koja bi postala ravnateljica, a on bi mogao na njeno radno mjesto. Naravno, ovo može biti plod i bujne mašte, ali je scenarij vrlo izgledan. Ovaj trojac od milja Čečura navodno zove kriminalke, usred konstantnih prijava (jedna je bila upravo i zbog predizborne propagande). Moglo bi se reći da je to svojevrsna nadklasa škole, koja zajedno s Čečurom upravlja školom.

Ukratko, XIII gimnazija je crna točka zagrebačkog školstva i to upravo zbog svog ravnatelja čije djelovanje je izazvalo iznimni interes inspekcije, ali i USKOK-a, koji je prije više godina neko vrijeme pretresao ovu školu zbog ravnateljevog manipuliranja izborom udžbenika.

Rad u ovoj toksičnoj atmosferi svakako nije nimalo jednostavan niti lagan. Ljudi dovodi do ludila i trošenja različitih medikamenata. Uz izostanak bilo kakve potpore, uz razne prijave raznih prijavitelja, vjerujemo da kolege često ne mogu ni reagirati – zbog vlastitih obitelji, zbog računa koje moraju platiti, a konačno i zbog kredita koje moraju otplatiti. Izgleda da rade u gimnaziji nesretnog broja.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!