O “Pravilniku 26” prosvjetari gotovo jednoglasni: NEUPOTREBLJIVO, BESKORISNO, BESMISLENO

Anketa postavljena na grupi “Nastavnici.org” pokazala je da su prosvjetari gotovo jednoglasno protiv novog pravilnika koji bi, kao, trebao “smanjiti nasilje u školama”. Trenutni rezultati ankete postavljene jučer su sljedeći: da je pravilnik “Neupotrebljiv, beskoristan i besmislen” misli ukupno 393, ili 96,3 posto od 408 prosvjetara koji su se uključili u anketu. Da je pravilnik “Loš, ali se može popraviti” misli njih 13 ili 3,2 posto, dok njih dvoje, ili 0,5 posto, misli da je pravilnik “U redu“.

anketa-pravilnik-26

Naime, nakon prošlotjednog prosvjeda nekoliko tisuća prosvjetara, roditelja i svih ostalih koji su se došli usprotiviti sustavu koji potiče nasilje u školama, Ministarstvo obrazovanja odgovorilo je pravilnikom nemogućeg imena: “Pravilnik o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne potpore i stručnoga tretmana učenika u riziku za razvoj problema u ponašanju i učenika s problemima u ponašanju”, kojeg su nastavnici odmah prozvali “Pravilnik nerazumljivog imena” ili “Pravilnikom od 26 riječi”, skraćeno “Pravilnik 26”, za prijatelje “PONIOPOOPISTUURZRPUPIUSPUP”.

Ocjene su prilično jednodušne: dodatna birokracija, dodatno otežavanje ikakve procedure, dodatno otežano rješavanje problema, a najjezgrovitiji komentar dao je jedan kolega:

U praksi neprovedivo, nejasno… Jedno je, pak, jasno – ovime su nasilni i problematični učenici još više zaštićeni, tek im se sad, u raljama nejasne birokracije, neće moći stati na kraj, jer je ovo što ovaj pravilnik predviđa jednostavno NEIZVEDIVO. Otvara beskonačne mogućnosti inspekcijama da obore bilo kakve pedagoške mjere jer ih je nemoguće sprovesti. Tko će nastradati? U prvom redu dobra djeca koju će biti još teže zaštititi, razrednici u drugom redu jer će oni biti krivci za sve, a potom stručna služba te ravnatelji. A tko neće moći snositi posljedice – nasilnici. Još jedan dokaz što se događa kada kancelarijski moljci koji nemaju doticaja sa stvarnošću pišu pravilnike, pravila i zakone!”

Anketa još traje pa su moguće manje oscilacije, ali vrijedi napomenuti da je, kako je broj anketiranih rastao od jučer ujutro, kad je anketa postavljena, do trenutka pisanja ovog teksta, rezultat bio poprilično konzistentan. Rasprava je tek počela, oni koji misle da se pravilnik može popraviti – ili žele jednostavno službenim kanalima izreći svoje mišljenje – mogu se priključiti na e-savjetovanje, a o pravilniku u cjelini još će itekako biti govora.

Nadopuna: Pošteno je napomenuti da je, nekoliko dana kasnije, broj podržavatelja “Pravilnika 26” malo porastao i da postotak onih koji misle da je stvar niškoristi pao za jedan postotak, dakle više nije 96,3, nego 95,3.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!