Divjak roditeljima: Vaša uloga je velika u najvažnijoj školskoj godini u posljednjih 20 godina

Večernji listMinistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je roditelje na aktivnu suradnju u novoj školskoj godini, u kojoj eksperimentalne ‘Škole za život’ pokušavaju odgovoriti na brze promjene svijeta, te naglasila da je uloga roditelja u reformi obrazovanja iznimno važna.

U otvorenom pismu putem medija ministrica Divjak ističe kako ga piše s velikim zadovoljstvom, pred sam početak možda i najvažnije školske godine u posljednjih dvadesetak godina, u kojoj dugo iščekivana reforma obrazovanja konačno ulazi u učionice.

Napominje kako je protekla godina za tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bila izazovna jer su pokrenuti reformski procesi, počevši od nepravedno zapostavljenoga strukovnog obrazovanja, koja već daje prve rezultate u porastu zanimanja učenika za strukovna zanimanja, do unaprjeđivanja sustava visokog obrazovanja i znanosti.

“Bila je to godina rezultata i iskoraka, ali i godina pripreme dugoročno najvažnije reforme našeg društva – kurikularne reforme općeg obrazovanja”, kaže ministrica Divjak.

Prema procjenama Europske komisije, čak 65 posto djece koja sada počinju osnovnoškolsko obrazovanje radit će u zanimanjima i na poslovima koja danas ne postoje. U svijetu automatizacije i digitalizacije učenici trebaju imati bitno drukčiji skup vještina i znanja kao i samostalnost i odgovornost, te je krajnje vrijeme da im to škole omoguće, ističe Divjak.

Kako bismo bili spremni odgovoriti na izazove svijeta koji se mijenja strahovitom brzinom, 8.500 učenika i učenica i 2.000 učiteljica i učitelja u 74 „Škole za život“ prvi će krenuti u školu u kojoj nestaju zidovi, a cijeli svijet postaje učionica. Ovo je tek prvi korak reforme, no sigurna sam da će se već od ove školske godine osjećati duh promjena u svim školama, stoji u pismu.

Za „Školu za život“ novi kurikulumi su spremni, kao i 30 posto lakši eksperimentalni nastavni materijali koji, kako navodi, prvi put stavljaju naglasak na rješavanje problema i kritičko mišljenje te upotrebu digitalnih i interaktivnih sadržaja koji će biti raspoloživi na besplatnim tabletima svim učenicima u eksperimentalnim školama.

Ministrica također ističe da su teleoperateri, odnosno nakladnici dali povoljan vjetar u leđa reformi osiguravši besplatni mobilni Internet, odnosno nastavne materijale s naglašenom digitalnom komponentom kako bi ulazak u digitalno doba učenja, poučavanja i vrednovanja bio što lakši i kako bismo svim učenicima osigurali jednake uvjete. Nadalje, naši su vrijedni i motivirani učitelji prošli sveobuhvatne edukacije pod mentorstvom 200-tinjak domaćih i međunarodnih stručnjaka, poručuje ministrica.

Organizirat ćemo posebne roditeljske sastanke i fokus grupe kako biste nam dali što više povratnih informacija kako vi vidite reformu i koje korake smatrate važnima kako bi učenici bili što samostalniji u učenju za život.

Pred nama je dosta izazova i prepreka koje nam postavljaju razne interesne skupine, no tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja će ih i dalje uspješno svladavati uz vašu pomoć i podršku jer kako ćemo naučiti našu djecu suradnički rješavati probleme ako ove koji su pred nama sami ne možemo konstruktivno zajedno riješiti, zaključuje ministrica Divjak u pismu roditeljima uoči nove školske godine.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!