Ministar Marić potpisao je Sanaderov ugovor koji sada pokušava srušiti

(Index.hr) U pregovorima između Vlade i Sindikata, ministar financija Zdravko Marić, osporava potpisani ugovor iz 2009. godine. Ironija u tome, da je Marić, tada državni tajnik za financije u Vladi Ive Sanadera sudjelovao u pregovorima 2009. godine sa sindikatima, te svojim imenom i funkcijom jamčio sporazum sa Sindikatima.

Jamčio 6 posto 2009. godine, a danas nudi 2 posto

Osim svjedočanstava pregovarača iz tog vremena, postoje i fotografije te pisani dokazi što Marića danas ne spriječava da drugačije tumači ugovore u kojima je i sam sudjelovao.

Marić je tako jamčio Sindikatima dautomatsko povećanje plaća nakon što se ostvari rast BDP-a od 2 posto za dva uzastopna tromjesečja, a zatim pregovore oko dinamike daljnjeg rasta osnovice za izračun plaća. Na službenoj stranici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika objavljen je i zapisnik sa sastanka 26. ožujka 2009. godine na kojem je upravo Marić davao jamstva za povećanju plaća za 6 posto. Danas smatra kako je to sve sporno.

Vlada danas Sindikatima umjesto povišice od 6 posto nudi 2 postotno povećanje od prvoga siječnja te još dva posto od prvoga prosinca, na što Sindikati nisu pristali.

Jučer jamčio, danas pregovara

Podsjetimo, nakon štrajka i dugih pregovora 2009. godine između Vlade Ive Sanadera i sindikata javnih službi potpisan je ugovor o rastu plaća u javnim službama. Sporazum je na kraju potpisan sredinom svibnja 2009. godine nakon dvije runde pregovora koje su trajale 27 sati. Zapelo je oko posljednje stavke sindikati su tražili da rok za izjednačavanje plaća bude 2014. godina, a Vlada je tražila kraj 2017. godine. Na kraju je dogovoreno da ipak to bude 2016. godine. Na svečanom potpisivanju sporazuma sa sindikatima bila je tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a iza nje stajao je pregovarač Marić.

Sindikati se sjećaju Marićevog pregovaranja iz tog doba jer je upravo zbog njegova jamstva kao državnog tajnika o automatskom rastu plaća i postignut dogovor. Marić danas tvrdi da je sporazum o osnovici iz 2009. godine sporan te pokušava u novim pregovorima sa sindikatima opet ispregovarati bolje uvjete.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!