Sveučilište u Augsburgu okončalo postupak: Pavo Barišić nije plagijator

(T-portal)Bivši hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije prekršio pravila Sveučilišta u Augsburgu gdje je promovirao 1989., priopćilo je Sveučilište u Augsburgu u četvrtak nakon provjere optužbi da je Barišić u svojoj disertaciji samoga sebe plagirao .

Riječ je o prijavi za samoplagiranje koju su podnijeli Ivan Đikić i Jure Zovko.

„Nakon provjere istraživanja koja su provela dva gremija Sveučilišta u Augsburgu koja su se bavila optužbama na račun dr. Pave Barišića nema dokaza koji bi opravdali optužbe o pokušaju prijevare pa tako neće biti pokretane nikakve daljnje mjere“, priopćio je Klaus P. Prem, glasnogovornik Sveučilišta u Augsburgu.

U priopćenju se objašnjava da Barišić doduše u svojoj disertaciji „Svijet i etos. Hegelov stav glede propasti Zapada“ nije istaknuo dijelove iz tekstova koje je već ranije objavio što s današnjeg stajališta predstavlja „jasnu formalnu grešku“ ali da ta greška ne predstavlja „znanstveno neprimjereno ponašanje“ u smislu pravilnika Sveučilišta u Augsburgu.

„S obzirom na to da nedostaje prepoznatljiva ili dokazana namjera za prijevaru koja bi bila povezana s ovim neisticanjem već objavljenog teksta i posebice zbog toga što je djelomice dokazano i djelomice se može pretpostaviti da je mentor bio obaviješten, ova formalna greška pravno, u smislu promocije nije relevantna“, objašnjava se u priopćenju te se zaključuje da iz tog razloga vodstvo sveučilišta „neće pokretati nikakve mjere protiv Dr. Barišića“.

Istraga o samoplagijatu pokrenuta je nakon što je sveučilište u Augsburgu početkom prošle godine zaprimilo email u kojem se Pavu Barišića optužuje za autoplagijat. Jedno povjerenstvo je još u srpnju prošle godine ustvrdilo kako nije bilo plagijata ali je Sveučilište u Augsburgu provelo daljnje provjere.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!