Svađa u Otvorenom, Marić Ribiću: “Jeste se zapitali da možda nije problem u vama?”

(Index.hr) U sinoćnjoj emisiji Otvoreno raspravljalo se u jučer izglasanom proračunu za sljedeću godinu. No, iako je ideja bila da se raspravi proračun, dobar dio emisije otpao je na raspravu o povećanju plaća u javnom sektoru.

Ministar Marić rekao je kako je zadovoljan novim proračunom.

Rekao je kako proračun “treba gledati u cjelovitosti, a ne po segmentima, kako to obično biva”. Istaknuo je kako su pojednostavnili porezni sustav. Na upit o rastu rashoda za 6,7 milijardi, rekao je da se 2,9 milijardi financira iz EU pomoći. Naveo je kako je 700 milijuna kuna predviđeno za rast mase plaća, a 300 milijuna za rast mirovina.

Branko Grčić rekao je kako je nevjerojatno da niti jedan od 132 amandmana u sedam sati rasprave nije prihvaćen. Rekao je kako izglasani proračun u sebi sadrži ozbiljne rizike. Smatra da u startu ima rupu i da će se sigurno dogoditi rebalans, misleći na pregovore sa sindikatima. Grčić je iskoristio priliku da nahvali SDP-ovu vlast u čije je vrijeme, smatra Grčić, došlo do rasta.

Sindikalni čelnik Vilim Ribić je rekao da sve ovisi o tome je li Vlada spremna nastaviti razgovore i riskirati puno veće fiskalne terete.

“Vidjeli smo da svaka vlada nastoji takve terete ostaviti onoj drugoj vladi. Sudski procesi ako započnu, oni će dočekati sljedeću vladu”, rekao je Ribić.

Za proračun je rekao da preslikava neke postojeće odnose i interesne konstelacije u društvu. Pitanje je je li ovaj proračun odraz neke vizije, dodao je.

Svađa Ribića i Marića

Marić se osjetio prozvanim na izjave sindikalnog čelnika. Rekao je da je vlada pregovore s javnim službama otvorila u najboljoj namjeri.

“U početku to izgleda lijepo, a kada se ne dogovorimo onda idemo na personalne prozivke i sad smo mi beskrupulozni i nerazumni”, rekao je Marić dodavši da se neće spuštati na tu razinu.

Rekao je kako ima najbolju namjeru da se u okviru mogućnosti nađe rješenje koje će za državne i javne službenike biti ne samo zadovoljavajuće, nego i poticajno. Na pitanje je li spreman ići u rebalans proračuna, ukoliko se postigne dogovor sa sindikatima koji će premašivati zadane okvire, rekao je da je to uvijek opcija.

Nakon što je Ribić u jednom trenutuku prozvao Milanovićevu vladu, Marić ga je napao.

“Jeste li se vi ikad zapitali da možda nije problem u Vladi, nego u vama, jer mi se svi mijenjamo- vi ste kontinuitet”, pitao je Marić sindikalnog čelnika na što je ovaj odgovorio Sokratovom izrekom. “O istome, isto”, rekao je Ribić.

Na kraju emisije Ribić je održao kraći monolog o tome kako već godinama traje hajka na ljude koji “održavaju hrvatsku državu”

“To su policajci, medicinske sestre, učitelji i tako dalje. Taj napad na javnu potrošnju uklapa se u neoliberalnu agendu, to je jednostavno, ljudi ne vide elementarne stvari ispred sebe. Proračun puni svaki javni i državni službenik, svaka medicinska sestra, svaki znanstvenik kad uđe u trgovinu i plati PDV, iz plaće mu se obračunavaju porezi. Svi punimo proračun i svi stvaramo nacionalni dohodak. Ovo što se nama nudi kroz promidžbu, isto tako se reflektira i na cjelokupnu mržnju. Uhljebi, paraziti u javnom sektoru, jeste vidjeli da je to u hrvatskom javnom prostoru kultura dijaloga, to je način na koji se razgovara”, žalio se Ribić.

1 Comment

  1. Rijetko to kažem, ali u jednome ministar ipak ima pravo – sindikalni čelnici vječni su i neizbježni poput Usuda!
    Ili poput školskih ravnatelja!
    I u jednom i u drugom slučaju valjalo bi otvoriti prozore i provjetriti tu ustajalu kadrovsku baruštinu!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!