‘Oni koji se igraju obrazovanjem nemaju političku budućnost’

(N1) Organizacije civilnog društva okupljene u inicijativu ”Hrvatska može bolje” organiziraju novi prosvjed, ovaj puta na Markovom Trgu u četvrtak u 18 sati, ovaj puta pod geslom “Hrvatska može bolje – bez vas”.

Razlog novog prosvjeda je što se od prosvjeda prvog lipnja nije promijenilo niti napravilo ništa. Ovaj će puta prosvjedovati i poslati poruku direktno političarima i kako kažu, “pod njihovim prozorom”.

“Odlučili smo im poručiti da Hrvatska može bolje bez njih, ali ne može bolje bez nas, građana. Naša poruka na Trgu svetog Marka bit će vrlo jednostavna i bit će upućena Vladi i Saboru. Onima koji su na vlasti poručujemo da je dosta, da odstupe, da odu. Bit će to i poruka onima koji će doći da moraju poslušati glas građana i da ne smiju iznevjeriti svoje građane. Želimo im poručiti da smo mi oni kojima političari odgovaraju i želimo da u budućnosti zaista postave obrazovnu reformu kao nacionalni interes i prioritet”, rekla je Eli Pijaca Plavšić iz inicijative Hrvatska može bolje.

Njezin kolega iz inicijative Nikola Baketa tvrdi kako situacija oko Cjelovite kurikularne reforme nije jedin problem Ministarstva obrazovanja. Što se tiče kurikularna reforma, kaže Baketa, njezino je politiziranje dovelo do ostavke stručne radne skupine i u pitanje je dovedeno njezino eksperimentalno provođenje za što se Vlada obvezala Europskoj komisiji u svom Nacionalnom planu reformi u 2016.

“Bilo je potrebno da studenti provedu nekoliko dana i noći kako bi Ministarstvo krenulo s isplatama stipendija s tri mjeseca kašnjenja unatoč osiguranim sredstvima iz proračuna. Bila je potrebna snažna reakcija javnosti da Ministasrstvo vrati subvencioniranje prijevoza učenika. Postoji niz problema i nefunkcioniranje ministra obrazovanja i drugih u Vvladi koji sjede s njim. Konačno, Sabor u dva tjedna, otkad je održan prvi prosvjed nije na dnevni red uvrstio zaključke Odbora o obrazovanju o Cjelovitoj kurikularnoj reformi koji je podnijela grupa zastupnika. U srijedu istječe ugovor nekim ljudima u stručnim skupinama i ne zna se kako će dalje funkcionirati reforma. Šaljemo poruku elitama da nakon prvog lipnja stvari nisu iste. Oni koji se igraju s budućnosti obrazovanja više nemaju političku budućnost u zemlji”, rekao je Baketa.

Prvi prosjed okupio je 50 tisuća ljudi u desetak hrvatskih gradova. Iako priznaju da ih je iznenadio broj ljudi, u inicijativi tvrde da se ne bave procjenama broja ljudi. Ovaj, drugi prosvjed su organizirali u nekoliko dana, a i sam prostor na Markovom trgu je ograničen. Kažu da im je najbitnije da njihova poruka dođe do onih koji su na vlasti.

“Dobili smo puno upita iz drugih gradova, ali ovo je baš namijenjeno institucijama Vlade i Sabora i pozivamo sve koji mogu da dođu Zagreb”, rekla je Pijaca Plavšić.

Tvrde kako je ovaj prosvjed zahtjev za ostavkom Vlade i poruka da “bez ovih itekako možemo”.

“Političku potporu oporbe nismo željeli ni tražili prvi put nećemo ni sad. Ovo nije stranački skup. Svatko se može pridružiti”, naglasila je Pijaca Plavše dodala da ovo nije zadnja akcija incijative i da će nastaviti dalje.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!