Ministarstvo ukinulo nagradu “Luka Ritz”

(N1) Nakon sedam godina danas, 12. lipnja, na dan tragične smrti srednjoškolca Luke Ritza, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neće dodijeliti nagradu za promicanje tolerancije koja nosi njegovo ime.

Razlozi zašto se nagrada ove godine neće dodijeliti nisu poznati, a niti obitelj Luke Ritza ne zna zašto je Ministarstvo donijelo ovakvu odluku, javlja Index.

Kriterij za nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja bio je čin djeteta koje svojim primjerom pozitivno utječe na okolinu. Proteklih godina bili smo svjedoci nevjerojatno plemenitih i nesebičnih poteza hrvatskih srednjoškolaca kojima bi nagrade, u vidu povelja i jednogodišnje mjesečne stipendije od 1 000 kuna, uručilo Povjerenstvo u sastavu: predstavnik Nacionalnog vijeća učenika, predstavnici Agencija za odgoj i obrazovanje te za strukovno obrazovanje te predstavnik resornog ministarstva.

Nagrada Luka Ritz dodjeljuje se u spomen na zagrebačkog maturanta koji je prije sedam godina preminuo nakon što je brutalno pretučen na zagrebačkom Mostu mladosti. Postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja.

2 Comments

  1. Kako van nije jasno zašto se više ne dodjeljuje…Ritz, to zvuči tako židovski, cionistički, jugokomunistički, to je no-no u novoj NHDZ-aziji. Uostalom puni su portali komentara da su roditelji slizani s Crvenima!

    1. Možemo li biti malo iznad sivila prosječnosti?!
      Mislim da bi zaista trebali usmjeravati mlade i cijelo društvo na nešto pozitivno i dobro, a ne šutke prelaziti preko svega.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!