“Vladajući ruše pravobraniteljicu za djecu zbog ideoloških razmimoilaženja”

Udruga “Roda” osudila je odbijanje izviješća pravobraniteljice za djecu koje se dogodilo na današnjoj sjednici Sabora ocijenivši da vladajući ruše pravobraniteljicu poznatu po neovisnom, stručnom i kvalitetnom radu, zbog “ideoloških razmimoilaženja”. “Napad na neovisnu instituciju koja štiti djecu još je jedan dokaz da ova vlada ne mari za djecu ni za njihovu dobrobit, već ih koristi isključivo za dobivanje političkih bodova”, kaže se u priopćenju objavljenom na stranici udruge.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U akciji “smicanja” pravobraniteljica neusvajanjem njihovih izvješća, danas su saborski zastupnici sa 64 glasa protiv i uz podršku devet suzdržanih, odlučili kazniti autonomiju rada Pravobraniteljice za djecu i njezin predan i stručan pristup problemima i potrebama djece. Šteta koja je danas učinjena ovoj instituciji, a koja se gradila godinama kroz kvalitetan, profesionalan i uključujući rad i suradnju te kroz podršku brojnim obiteljima i djeci, dugoročna je. Ovo je samo jedan od primjera koji pokazuju kako je sadašnjoj vlasti cilj uništavanje institucija koje neovisno rade svoj posao ne bi li u njih instalirali politički podobne osobe koje će te institucije voditi u interesu vladajućih, a ne u interesu skupina zbog kojih postoje.
No, prava ugroženih skupina, prava svih građana i građanki, važnija su od interesa vladajućih i to je poruka koju moraju čuti.

Roda ima bogato iskustvo suradnje s Uredom pravobraniteljice za djecu te odgovorno tvrdimo da je taj ured kvalitetno i sustavno radio posao unutar svojih zakonskih ovlasti, uzimajući u obzir najbolji interes djece u Republici Hrvatskoj. No, to vladajućima, naravno, nije važno.

Nakon zaustavljanja Cjelovite kurikularne reforme, ovakav napad na neovisnu instituciju koja štiti djecu i to onu najranjiviju, još je jedan dokaz u nizu da ova vlada ne mari za djecu ni za njihovu dobrobit, već djecu koristi isključivo za dobivanje političkih bodova i to samo kad njima odgovara, ne kad djeci doista treba.

Konkretno, neusvajanje izvješća Pravobraniteljice za djecu problematično je na više razina:

  • Usmjereno je protiv Pravobraniteljice osobno koja predano, profesionalno i kvalitetno radi svoj posao, a koja pritom cilja na sve najvažnije probleme djece, ne odustaje od dosegnute ili međunarodnim ugovorima zajamčene razine zaštite ljudskih/dječjih prava, te se vodi temeljnim načelima Konvencije o pravima djeteta, a to su nediskriminacija, najbolji interes djeteta, pravo na život i razvoj, te sudjelovanje djece. Njezin rad to nedvojbeno pokazuje.
  • Usmjereno je protiv same institucije koja kvalitetno, učinkovito i uključujuće radi svoj posao. To je bio i zaključak Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, koji je kod glasanja za izvješće naglasio kako je Ured pravobraniteljice radio odličan posao, u skladu sa zakonskim ovlastima i stoga je većina nazočnih članova Odbora prije 20 dana dala punu podršku Pravobraniteljici u daljnjem radu.
  • Usmjereno je rušenju neovisnosti demokratskih institucija općenito. Saborski zastupnici vladajuće većine odlučili su ne usvojiti izvješće, i to ne na temelju evaluacije njenoga rada, niti zbog neslaganja s preporukama koje je iznijela u područjima obrazovanja, zdravlja, sigurnosti djece, pravosuđa, zaštite marginaliziranih skupina djece, zaštite od diskriminacije i drugog, već zbog, kako su i sami u raspravama naglasili, ideoloških razmimoilaženja! Pritom su pogazili zajamčenu slobodu koju Odbor za ljudska prava djeteta UN-a jamči nacionalnim institucijama za ljudska prava kako bi mogle neovisno pratiti pridržava li se država međunarodno preuzetih obaveza u ostvarivanju prava djeteta. Nužno je da te institucije ostanu potpuno slobodne u određivanju vlastitih prioriteta i utvrđivanja vlastite aktivnosti te da se na njih ne delegiraju obveze vlasti.

    Ovaj rušilački čin rezultat je rada zastupnika i zastupnica koji ne razumiju ulogu Ureda pravobraniteljice, ne poštuju pravo na neovisan rad institucije, ne shvaćaju odgovornost zastupničkog posla i ne slijede etičke principe u svom političkom djelovanju.

    Odluka o neusvajanju izvješća pravobraniteljice za djecu direktno vodi, prema članku 25. Zakona o pravobraniteljici za djecu, do njenog raspuštanja. U ovom političkom trenutku smatramo da ovi saborski zastupnici imaju moralni mandat raspustiti samo – sebe.

  • 1 Comment

    1. Neka je otišla i nikad više se ne vratila u izvršnu vlast. Dobro se sjećam, ka su je SDP i HNS izabrali odmah sljedeći tjedan je ekspres povukla je 83 primjedbe prošle pravobraniteljice za djecu na Obiteljski zakon. Kako je Milas Klarić i sama bila dio skupine koja je pisala zakon, opravdano se može govoriti o klasičnom sukobu interesa, a ne o brizi za poboljšanje zakona. Jer povući baš sve ali – ama baš sve 83 primjedbe svoje prethodnice, i to u zakonu kojeg je kasnije Ustavni sud stavio potpuno izvan snage, ne može se nazvati brigom za one čiji će se životi regulirati prema njemu. To je samo jedan od gafova te žene koja djecu nije ni na dalekozoru imala u svom radu a vidjelo se iz burnih reakcija većine stručnjaka iz domene koju je dotična pokrivala a na kraju vidiš da je to samo druga slika novčića na kojoj je s jedne strane ekipa HDZ-a i puna usta domoljublja a onda čim zatreba sve “zaborave” a s druge strane ovakve gospođe koje očito žele uništiti bilo što što je ekipa prije radila pa joj ne smeta i hladno prekriži 83 primjedbe kao da smo ih pisali mi ovdje sa foruma…

    Comments are closed.

    Podijelite ovo

    Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!