“Konačno uništavanje reforme obrazovanja”

Na portalu inicijative Hrvatska može bolje objavljeno je priopćenje vezano uz najnovije izjave ministra Šustara, a s obzirom na sve dosadašnje korake oko reforme.

Namjera ministra Šustara da reformu obrazovanja „stavi pod okrilje Ministarstva“ direktno je kršenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije prema kojoj je za provedbu Cjelovite kurikularne reforme zadužena Ekspertna radna skupina. Ni jedna dosadašnja reforma koja se provodila „pod Ministarstvom“ nije provedena do kraja niti je zaživjela u punini, nego je štoviše samo opteretila obrazovni sustav.

Isto tako, ministar je izjavio kako kurikularna reforma ide dalje, ali ne zna kako te potvrdio kako će razriješiti članove Ekspertne radne skupine jer ne želi da se ovaj proces personalizira.

Inicijativa “Hrvatska može bolje” stoga podsjeća ministra Šustara na zahtjeve koje je podržalo više od 50.000 građana okupljenih na glavnim trgovima u Hrvatskoj i dijaspori:

Vjerujte obrazovnim radnicima – stručnjacima i učiteljima – njihovu znanju, poštenju i predanosti reformi. Dajte im slobodu da posao dovrše do kraja, bez pritisaka, intervencija i cenzura! Pustite ih da rade svoj posao!
Građani od Hrvatskog sabora zahtijevaju da jednoglasno donese zaključak o podršci OVOJ reformi, OVOM ekspertnom timu i OVOM modelu. OBRANITE ovu reformu. OBRANITE naše pravo na obrazovanje 21. stoljeća. ODBACITE zaključke saborskog Odbora za obrazovanje!
Obrazovanje je naša budućnost. I ZATO od Sabora tražimo da donese rezoluciju o obrazovanju kao NACIONALNOM STRATEŠKOM INTERESU koja će obvezati OVU, ali i SVE sljedeće Vlade.
Ukoliko ne radite svoj posao i niste spremni provesti kurikularnu reformu u skladu sa zahtjevima podržanima od najmanje 50.000 građana – ODSTUPITE!

Ovim putem Inicijativa želi dati jasan pregled svega što je ministar Šustar napravio u svom kratkom mandatu od nepunih šest mjeseci:

Politizacija procesa Cjelovite kurikularne reforme koja je dovela do ostavke članica i članova Ekspertne radne skupine imenovanih javnim pozivom, odugovlačenja stručne rasprave, ne pokretanja javne rasprave, te dovođenje u pitanje eksperimentalne provedbe Cjelovite kurikularne reforme u šk.godini 2016./2017. za što se Vlada Republike Hrvatske obavezala Europskoj komisiji u svom planu Nacionalnih reformi u 2016.godini.
Neosiguravanje odgovarajućih financijskih sredstava u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu za provedbu Cjelovite kurikularne reforme.
Neraspisivanje natječaja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) namijenjenih Znanstvenim centrima izvrsnosti čime je ugroženo povlačenje 50 milijuna eura kao i radna mjesta mladih znanstvenika.
Ignoriranje provedbe Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije čime se ugrožava povlačenje 511 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2016 – 2020 namijenjeno reformi i razvoju obrazovanja, znanosti i tehnologije, posebice reformi strukovnog obrazovanja i cjelovitoj kurikularnoj reformi.
Bilo je potrebno da studenti provedu nekoliko dana i noći u šatoru ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi Ministarstvo krenulo s isplatama studentskih stipendija s tromjesečnim kašnjenjem unatoč osiguranim sredstvima za isplatu u državnom proračunu.
Nemar oko pokretanja Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu za rad koje su osigurana sredstva u Državnom proračunu, a što ima značajne posljedice posebno za socijalno ugrožene obitelji.
Ispunio obećanje iz Akcijskog plana Reformske Vlade Tihomira Oreškovića iz siječnja 2016. godine koje je glasilo “zaustaviti cjelovitu kurikularnu reformu”

Za razliku od ministra Šustara koji je svojim (ne)radom pokazao kako ne zna i ne može bolje, Hrvatska je pokazala da:

MOŽE BOLJE jer je po prvi puta u 25 godina imala depolitiziranu provedbu reforme koja se bazirala na stručnosti i transparentnosti te koja je dolazila od same baze – učitelja i praktičara,
ŽELI BOLJE što je dokazalo 50.000 građana koji su izašli na ulice gradova u Hrvatskoj i izvan njenih granica.
MORA BOLJE jer je obrazovanje sustavno zanemarivana tema čime smo iznevjerili naše najmlađe. Od ovoga teško da može gore!

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!