‘Reforma kasni zbog Šustara, a ne zbog Jokića’

(N1) Neven Budak, koji je na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija u području obrazovanja, održao je u ponedjeljak press konferenciju na kojoj je opovrgnuo mnoge izjave koje je ministar Šustar dao prošli tjedan.

Podsjećamo, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prošli je tjedan reagirao na ‘ostavku’ Borisa Jokića na čelu ekspertnog tima za provođenje kurikularne reforme, a na kojoj je Jokića i tim među ostalim optužio za kašnjenje s rokovima. Pressicu smo tada popratili na ovoj poveznici.

Budak je danas objavio sažetak izvještaja o radu na Strategiji svih institucija koje su bitne u provedbi, i rekao da je ministar Šustar naveo neke neistine.

Među njima je i ona da su Posebno stručno povjerenstvo ili ekspertni tim Borisa Jokića krivi za kašnjenje, jer iako je istina da se s dijelom mjera kasni, najviše kasne upravo one koje su u nadležnosti Šustarova Ministarstva.

“Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije dobilo je zadaću da podnesemo izvještaj o provedbi ove Strategije, sve što smo radili do 31. ožujka ove godine. Cjeloviti tekst izvještaja može se naći na našoj web stranici. Tamo možete dobiti sve obavijesti o djelovanju našega Povjerenstva i cijeli tekst Strategije”, započeo je Budak.

“Dobar dio odgovornosti za kašnjenje je na Ministarstvu”

Kaže da Strategija ima 340 mjera, od čega oko 200 nije započeto, 17 je završeno i oko 120 su u provedbi. 49 posto mjera je započelo, a Budak kaže da rezultat nije loš, no nisu zadovoljni.

“Od ukupnog broja mjera 186 ih je u nadležnosti Ministarstva. Ono je najodgovorniji dionik sustava obrazovanja, međutim odgovorno je i samo za nešto malo više od pola Strategije. Drugi koji su odgovorni su Vlada, naše Povjerenstvo i još 24 institucije. Dakle, netko treba biti izvan struktura koje prate provedbu strategije”, rekao je Budak.

Ministarstvo je od 127 mjera započelo s njih 55. Dobar dio odgovornosti za kašnjenje provedbe Strategije je prema tome na Ministarstvu. Budak kaže da Povjerenstvo kasni s 2 mjere, a da se ukupno pola mjera Strategije počelo provoditi (od onih koje su već trebale).

“Najviše je napravio Jokić s timom”

Najveći dio posla obavljala je ekspertna radna skupina, i kada izdvojimo što su radili, ispada da su počeli sa samo 19 posto mjera s kojima su trebali početi. Najveći dio posla u ovom segmentu obavio je pak Jokić sa svojim timom, a ostali koji su u Ministarstvu trebali započeti svoj dio, najveći još nisu.

“Svi ostali dionici funkcioniraju nešto malo bolje od Ministarstva kada je riječ o provedbi Strategije”, rekao je Budak nabrajajući tko sve kasni sa svojim dijelom “kolača” u poslu.

Naglasio je da je činjenica da neke stvari kasne, ali ne kasne rade njih, niti Jokićeva tima.

“Niti prošlu niti ovu Vladu nije zanimala Strategija obrazovanja”

Budak kaže da je tehnička Vlada nije pokazivala veliki interes za provedbu strategije. U izvještaju prošle Vlade strategija nije niti spomenuta. Takva se situacija nastavila na razdoblje nakon izbora i pregovora o Vladi, a nakon dolaska nove Vlade, ta se situacija nastavila i dalje, kazao je Budak.

“Nezainteresiranost prošle Vlade nastavila se s nezainteresiranosti ove Vlade. Ne samo da nismo uspjeli kontaktirati Ministarstvo, nego nismo uspjeli uspostaviti kontakt s Uredom premijera”, rekao je.

“Samo Petrov je pokazao interes, do premijera nismo uspjeli doći”

Sastavili su pismo koje su poslali Vladi, premijeru i Boži Petrovu, za kojeg kažu da ih je jedini primio na razgovor do sada.

“Nismo dobili odgovor, niti je sastanak s premijerom održan. Jedina reakcija na izvještaj bila je pressica Šustara na kojoj se govorilo da smo mi krivi za kašnjenje strategije.”

Ministar je kazao da je prethodni ministar odredio ovo Povjerenstvo. To nije točno, formirani smo od Vlade jer Ministarstvo nema ni kapaciteta za provedbu Strategije, rekao je Budak.

“Nažalost se pokazuje da nismo ovisi o politici jer ako oni ne konktaktiraju uopće s nama, svakako ne ovisimo o politici. Ovo je stručno tijelo koje je neovisno o izmjenama ministara trebalo upravljati procesom, mi smo stručnjaci.”

Nitko ne govori o struci, a ona je najvažnija za zaposlenost

“Što se tiče kritika našem Povjerenstvu i timu eksperata, zanimljivo je da se puno govori o kurikulumu hrvatskog jezika i povijesti, ali nitko ne govori o strukovnom obrazovanju. Strukovno je obrazovanje puno važniji element našeg obrazovanja nego se čini. 75 posto srednjoškolaca ide u strukovne škole, a ne u gimnazije. Nezaposlenost se može smanjiti samo ako imamo kvalitetne učenike u strukovnim školama, no ta tema očito nije zanimljiva”, napomenuo je Budak.

Za ovu godinu se čini i da Vlada uopće nije računala na povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda, jer je za to trebalo najprije u hrvatskom proračunu predvidjeti dio sredstava, kao uvjet za dobivanje europskih.

“Jasno je bilo već iz proračuna da sredstava za to neće biti.”

Ministar je također govorio o ‘nelegalnom’ odabiru tima eksperata.

“Javni natječaj se radi kada se nekoga zapošljava, a javni poziv kada se formira tim stručnjaka za obavljanje posla. Kako je moguće da je saborski odbor predložio izmjenu sastava ekspertne radne skupine bez konzultacija s našim Povjerenstvom, iako je jasna kakva je procedura i sami su je raspisali?”

Ekspertna radna skupina samo koordinira posao na provedbi reforme, ali Saborski odbor je predložio 10 stručnjaka iz pojedinih područja, koji bi trebali ocijeniti 53 različitih dokumenata.

“Kako bi jedan stručnjak ocijenio 5 različitih dokumenata? Znači li to da bi stručnjak za likovni odgoj ocijenio nešto o vjeronauku? Saborski odbor nije ništa objasnio, i sve je bilo u suprotnosti s procedurom koju je i sam Odbor donio”, kazao je Budak.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!