Ilčić: Jokić je nesposoban za suradnju, isključiv i ne bi trebao sudjelovati u kurikularnoj reformi

(N1) O kurikularnoj reformi u Dnevniku u 18 razgovarali smo s članom saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu iz redova Hrasta Ladislavom Ilčićem.

Kako komentriate današnji istup Borisa Jokića? Čini se da kurikularna reforma opasno visi u zraku?

Vi cijelo vrijeme poistovjećujete gospodina Jokića i kurikularnu reformu. On je današnjim ultimatumom pokazao da rado sluša mišljenje drugih, ali samo ako im je nadređen. Potpuno je nesposoban surađivati s drugima ravnopravno. To je ključni problem. U obrazovanju ne može biti mjesta za isključivost. Na ovoj su javnoj raspravi radili mnogi stručnjaci. Ne može se biti ovako isključiv kako je Jokić i stavljati ultimatume. To nije pristup u pluralnom društvu u kojem bi ljudi trebali biti željni i voljni saslušati mišljenje drugih.

Gospodin Jokić rekao da on i članovi njegovog tima nikada neće pristati na političke ucjene. O kakvim političkim ucjenama je riječ? Jeste li vi možda tražili od HDZ-a, kao najveće stranke u Domoljubnoj koaliciji, da u reformi da prostora i konzervativnim idejama?

Kad govorimo o ucjenama, jedini koji postavlja ucjene je gospodin Jokić, to je javno izrekao. Može se špekulirati, ali očito je da gospodin Jokić stavlja ucjene. Njega su odabrali političari, i on je politički odabran, i njega je SDP odabrao. Nisu odabrali druge, nego ove. Zadaća politike jest to da odlučuje o ključnim procesima u hrvatskoj državi. Političari su dobili povjerenje da vode građane u svim važnim stvarima. Mislim da bi Jokić trebao pokazati više smisla za pluralnost i uvažiti činjenicu da bi u tu radnu skupinu, osim politologa i sociologa, trebalo uključiti i ljude iz STEM područja. Iz krize će nas izvući matematičari, inženjeri i znanstvenici, kojih nema u skupini. To bi Jokić trebao vidjeti to kao jak argument.

Nitko ne zna, pa ni članovi ekspertne skupine, tko je tih 10 novih članova s kojima bi se skupina trebala proširiti. Imate li vi informacije o tome i na koji način bi se oni trebali uklopiti?

Mi koji smo to predložili u saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu samo smo naveli područja koja su bila zapostavljena u kurikularnoj reformi, ne i ljude. Ali odlučit će ministar. To je dužnost i zakonska obveza ministra da odlučuje tko će biti u ekspertnoj radnoj skupini. Povjerenstvo strategije bi to zapravo trebalo činiti, krivo se radi kad se imenuju po javnom pozivu.

Ulazite li vi u radnu skupinu ili netko iz Hrasta?

Ja uopće ne znam tko bi trebao ući u javnu skupinu, nismo imenovali imena, nego područja. Mislim da nitko u Hrvatskoj, tko se bavi školstvom i obrazovanjem i tko je relevantan po stručnosti, ne bi trebao biti zapostavljen, nikakva isključivanja ne bi mogla biti dobra.

Što ako Jokić i ekipa daju ostavke? Može li se kurikularna reforma uopće nastaviti i kako? Ima li dovoljno stručnjaka da ih zamijene?

Postoji li uopće itko u Hrvatskoj tko zna o školstvu više od Jokića? S reformom se mora ići dalje. Ako je netko isključiv, kao što je to Jokić, onda ne treba sudjelovati u kurikularnoj reformi.

U subotu ste sudjelovali u prosvjedu “Hod za život”. Je li to uvertira u zabranu pobačaja u Hrvatskoj?

Da ste imalo pratili što se događalo na ‘Hodu za život’, vidjeli biste obitelji s djecom, koje su širile poruku za život, za obitelj. Ženama koje idu na pobačaj iz ekonomskih razlika, treba se pomoći. Mediji to nisu adekvatno popratili. Ja samo kažem da ćemo se boriti za medicinski znanstvenu učinjenicu da život počinje od trenutka začeća. Tu trebamo imati konsenzus. Neću se navlačiti na dio u kojem se narod voli svađati za i protiv, idemo prvo na ono u čemu narod može imati konsenzus.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!