Splitske škole odustaju od ekskurzija: Osmaši bi samo tulumarili i gledali kako napraviti neku psinu!

(Slobodna Dalmacija) Velika odgovornost, krizna vremena, ali i pojedini učenici zbog čijeg ponašanja nastavnici na putovanjima čupaju kosu, glavni su razlozi zbog kojih sve veći broj razreda u splitskim osnovnim školama odustaju od ekskurzija. Negdje su u pitanju osmaši, negdje četvrtaši, a negdje i jedni i drugi. Kada govorimo o ovim prvima, onda je riječ o učenicima zavšnih razreda OŠ “Manuš”, a i OŠ “Bol” također kreće s tom praksom.

– Prošle godine učiteljsko vijeće donijelo je takvu odluku ponajviše zato što su ekskurzije izgubile svoj edukativni smisao. Znate kakvi su đaci u tim godinama, oni bi samo tulumarili i gledali kako će napraviti neku psinu, njih kulturne znamenitosti baš i ne zanimaju. U takvim situacijama ne treba puno da se zlo dogodi, a ovo je naša preventivna mjera kojom to nastojimo spriječiti. I ono što nas silno veseli jest da imamo punu podršku roditelja, jer i njih smo lišili brige, a ne zaboravimo i financijske razloge. Danas nikome nije jednostavno poslati dijete na petodnevno putovanje – komentirala nam je ravnateljica OŠ “Manuš” Marita Guć, napominjući kako osmaši, dakako, protestiraju zbog ovakve odluke, no nisu baš skroz ostavljeni na cjedilu jer im je organiziran dvodnevni “break”, kako bi mogli proslaviti kraj osmogodišnjeg školovanja.

Kako doznajemo od ravnatelja OŠ “Bol” Davora Bučevića, njihovi četvrtaši neće na “daleke pute”, ali također i jedan od ukupno tri razreda budućih osmaša.

Roditelji vode glavnu riječ

– Cijela ova priča prepuštena je roditeljima i oni su zapravo bili glavni u donošenju odluke da je djecu četvrtih razreda primjerenije voditi na izlet nego na trodnevne, četverodnevne ili čak petodnevne ekskurzije. To je veliki atak na svačiji budžet popraćen i dodatnim troškovima, jer znate ono, treba odjenuti dijete, treba mu džeparac… Ovo je svakako bezbolnija varijanta. Zbog istih razloga je od ekskurzije digao ruke i jedan osmi razred. Ma znate, veliki je to stres… Učitelji vam ne spavaju po cijele dane i noći… Nikada ne znate što nekome može pasti na pamet – ispričao nam je Bučević.

U Osnovnoj školi “Lučac” dva četvrta razreda neće ići na višednevne izlete, a takav trend postoji već od prošle školske godine. Umjesto toga, učitelji će đake odvesti na tri jednodnevna izleta, što u školi smatraju mnogo boljom opcijom, doznajemo od ravnateljaGordana Bakovića.

Ante Karin, prvi čovjek OŠ “Blatine-Škrape”, kazao nam je kako još uvijek vode i četvrtaše i osmaše na putovanja, u trajanju od nekoliko dana, no isto tako priznaje da su tada učitelji izloženi “svemu i svačemu”.
– To je tolika odgovornost, a nažalost ima i onih koji to baš i ne shvaćaju, te površno pristupaju tome, a ima i problematične djece… Tu je i problem novca, kojeg roditelji, nažalost baš i nemaju – smatra on.

– Ja svoje vodim i u nas sve funkcionira kako treba. Nikada nije bilo nikakvih problema – kazala nam je ravnateljica OŠ “Visoka” Natalija Radić. S gotovo istim stavom nastupila je i Magda Asanović, na čelu osmoljetke “Meje”, u kojoj, kako nam je kazala, čak i četvrtaše vode na petodnevno putovanje, baš kao i osmaše.
U ostatku drugih splitskih osnovnih škola uglavnom je situacija takva da učenici zavšnih nižih razreda odlaze na trodnevne izlete, dok oni viših razreda idu na petodnevni put. Takva je situacija i u osmoljetki “Plokite” u kojoj su se za broj dana, kao i odabir lokacije i turističke agencije odlučili roditelji glasanjem.

– Tako je ove godine, a što će biti iduće… tko zna – kaže nam ravnateljMate Vuković.
‘Lišena sam strepnje i trška’

Moram vam reći da sam odahnula. Imam muškića koji sada završava treći osnovne i kojemu je najveći “izlet” igrat balun ispred kuće i smatram da za djecu tog uzrasta putovanja od četiri, pet dana uistinu nisu potrebna. Lišena sam i strepnje, ali i, budimo realni velikog troška, a manje-više i svi roditelji dijele takav stav, kazala nam je mama trećaša iz OŠ Bol.

1 Comment

  1. Djeca su protiv tih iscrpljujućih putovanja. Da bi se obranila od tog terora izražavaju neslaganje razbijanjem i drugim ekscesima.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!