Reforma eksperimentalno kreće najesen u 60 škola

(Jutarnji list) Dvojba o reformi školstva danas je napokon riješena. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo je službenu potvrdu da u svibnju raspisuje javni poziv za sve osnovne i srednje škole koje žele sudjelovati u kurikularnoj reformi od ove jeseni. Ovom najavom ujedno je prekinut niz diskusija o tome misli li Vlada ozbiljno s reformom školstva.

Dok je dio struke i politike zagovarao odgodu radi potrebe ozbiljnije dorade predloženih kurikularnih dokumenata, dio je upozoravao da svako njezino odgađanje smanjuje entuzijazam škola koje su spremne prihvatiti nove kurikularne dokumente. Prema planu ministra Predraga Šustara, javni poziv za škole provest će se istodobno s javnom i stručnom raspravom o reformskim dokumentima.

– Iznimno nam je drago što je ministar Šustar dokazao želju da se operativno krene u promjene. Vjerujem da je to znak da se reforma više neće dovoditi u pitanje, premda je jasno da same dokumente treba doraditi te da se bez podrške učitelja i škola neće ostvariti željeni efekte reforme – izjavio je Boris Jokić, voditelj skupine za provedbu reforme. Prema planovima skupine za kurikularnu reformu, u eksperimentalnoj provedbi trebalo bi sudjelovati 60 škola, 48 osnovnih i 12 srednjih. Članovi skupine tvrde da je oko 300 škola spremno javiti se na javni poziv. Glavni kriterij za odabir škola bit će taj da nastavničko vijeće donese jednoglasnu odluku o sudjelovanju, a tražit će se i pristanak roditelja.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!