Novi proračun: Za obrazovanje i znanost 158 milijuna kuna manje

(Index.hr) Za znanost i obrazovanje u proračunu Vlade Tihomira Oreškovića ove je godine predviđeno čak 158,1 milijuna kuna manje nego prošle godine.

Naime, iako su iz MOST-a, ali HDZ-a najavljivali kako će se za znanost i obrazovanje izdvajati znatno više novca, što su i potpisali u međusobnim pregovorima, to se nije dogodilo.

Tako se nastavio kontinuitet smanjenja izdataka u ovom sektoru.

Bivši ministar nije uspio potrošiti 93 milijuna kuna

Da bi stvar bila i bizarnija, kako doznaje Index, bivši ministar obrazovanja u Vladi Zorana Milanovića Vedran Mornar vratio je u proračun nepotrošenih 93 milijuna kuna! Naime, u vrijeme kada se u javnosti govorilo o slabom opremljenosti škola i nedostatku subvencija za obrazovanje, Mornar se u rebalansima proračuna nije “sjetio” na što bi se mogao utrošiti taj novac.

“Obzirom da osiguranje budućih sredstava ovisi o izvršenju, za taj iznos nam je bila umanjena
početna osnovica kada se donosio novi proračun. Razumljivo, u svakom bi slučaju bilo bolje da do toga nije došlo jer bi tako i predviđeno smanjenje određenih rashoda bilo značajno manje”, tvrde danas iz Ministarstva znanosti u odgovoru na pitanje Indexa potvrdivši da Mornar nije bio u stanju potrošiti 93 milijuna kuna. .

U ministarstvu smatraju da u slučaju da su ta Mornarova sredstva bila utrošena, proračun za ovu godinu bio bi veći za najmanje 93 milijuna kuna.

“Riječ je o lošem planiranju, lošoj koordinaciji i nepravovremenoj reakciji na preraspodjelu sredstava iz državnog proračuna”, kažu nam danas iz Ministarstva obrazovanja.

Najveće uštede na prijevozu učenika

Uštede su nastale na sufinanciranju udžbenika za učenike srednjih i osnovnih škola, a značajno su smanjenje stavke stipendiranja redovnih studenata i za znanstveno usavršavanje.

Najveće uštede su na subvencioniranju prijevoza učenika koje je smanjeno s 325 milijuna kuna na 231 milijun kuna.

“Udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjuje se od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu” rekao je ministar Šustar jutros na sjednici Vlade. Na taj će način država godišnje uštedjeti 94 milijuna kuna.

Šustar: Bit će dogodine više

Valja naglasiti kako je pregovorima HDZ-a i MOST-a naglašeno kako će se sredstva povećavati, a ne ovako drastično smanjivati.

Šustar je najavio da će od iduće školske godine subvencija prijevoza biti povezana s imovinskim cenzusom, čiji se kriteriji razrađuju. Po njegovu mišljenju, jedinice lokalne samouprave mogle bi nadoknaditi smanjenje subvencija, i to prvenstveno oslanjajući se na EU fondove.

HDZ i MOST obećali povećanja, pa odustali od potpisanog

MOST je tako tvrdio da su ulaganja u obrazovanje oko 4,2 BDP dok je europski prosjek 5,25 posto

“Naš je cilj da se izdvajanja za obrazovanje i znanost svake godine povećavaju za 0,4 BDP-a kako bi se približili europskom prosjeku. Na žalost zadnjih godina su se izdvajanja u proračunu za obrazovanje umanjivala što je u suprotnosti s usvojenom Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije koja predviđa povećanje proračunskih izdvajanja” naglasio je u odgovoru HDZ.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!