Caka u novom pravilniku: Liječnička ispričnica nije potrebna ako se nastavniku pošalje poruka SMS-om

(Jutarnji list) Višemjesečna buna dijela obiteljskih liječnika protiv odredbi Pravilnika o izricanju pedagoških mjera – zbog kojih im je, tvrde, povećan opseg administriranja kroz pisanje ispričnica za izostanke iz škole dulje od jednoga dana – napokon počinje dobivati epilog.

Tri puta u godini

Kako doznajemo, u Ministarstvu obrazovanja uskoro će se održati sastanak s predstavnicima Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravlja na temu – ispričnice u školi. Pravilnik donesen uoči nove školske godine propisuje da roditelj može opravdati izostanak svoga djeteta za koji nije dostavljena ispričnica u trajanju od najviše tri radna dana, ali ne uzastopce. To znači da jednodnevni izostanak može opravdati roditelj (najviše tri puta tijekom školske godine), a više od toga opravdava liječničkom ispričnicom.

No, da to tako i ne mora izgledati u praksi, pokazuje odgovor koji smo dobili iz Ministarstva obrazovanja, a u kojem je navedena “caka” kojom je moguće opravdati dulji izostanak djeteta iz škole bez ispričnice.

– Pravilnikom je propisano da se neopravdanim izostankom ne smatra izostanak s nastave za koji je roditelj unaprijed tražio i dobio odobrenje – navode u Ministarstvu.

Naime, ako roditelj unaprijed zatraži i dobije nastavnikovo odobrenje za izostanak djeteta sa sata, taj sat je opravdan. Nadalje, ako roditelj od razrednika unaprijed zatraži i dobije odobrenje izostanka do tri radna dana, i to će biti opravdano, dakle bez liječničke ispričnice. Za izostanak do sedam dana roditelj se treba obratiti ravnatelju škole, a o duljim izostancima odobrenje daje Nastavničko vijeće.

Kratkotrajna bolest

– Slijedom navedenoga, roditelj može elektroničkom poštom ili SMS-om zatražiti odobrenje za izostanak u slučaju opravdanih razloga, a to znači i u slučaju kratkotrajne bolesti – objašnjavaju u MZOS-u.

No, čemu onda odredba u Pravilniku o potrebi ispričnice za izostanak dulji od jednoga dana?

U Ministarstvu odgovaraju da se nastavnici često susreću s problemom da roditelji na vrijeme ne opravdaju izostanak s nastave, stoga je razlog propisivanja ovakvog načina opravdavanja izostanaka vezan uz odgovorno ponašanje učenika i roditelja, a ne traženje “ispričnica kada za to ne postoje razlozi”.

Drugim riječima, “pristojnim” roditeljima koji unaprijed najave kraći izostanak djeteta iz škole ispričnica neće trebati.

Odgovorno ponašanje

– Svrha donošenja Pravilnika vezana je uz promjenu ponašanja učenika te poticanje na odgovorno i primjereno ponašanje. Pedagoške mjere trebaju potaknuti učenike na preuzimanje odgovornosti i usvajanje pozitivnog odnosa prema školskim obvezama, a jedna od njih je pohađanje nastave. Svaka zaposlena osoba mora prijaviti svoje izbivanje s posla, stoga smatramo da i izostanak učenika treba pravodobno prijaviti i opravdati – obrazlažu u Ministarstvu.
Sporna stavka

U odgovoru se može iščitati i to da se u prvotnoj verziji Pravilnika, puštenog prošlo ljeto u javnu raspravu, sporna stavka koja propisuje obvezu liječničke potvrde za izostanak dulji od jednoga dana uopće nije niti nalazila.

– Navedena je odredba naknadno dodana temeljem zaprimljenih mišljenja, a s ciljem pravodobnog obavještavanja o razlogu izostanka njihova djeteta s nastave – navode u Ministarstvu.

Lako je dokučiti da je ta odredba ušla u Pravilnik upravo na zahtjev – nastavnika.

Trpimir Goluža, HLK: Liječnici postali administratori

– Liječnicima iz primarne zdravstvene zaštite nametnut je ogroman administrativni posao. Uz kontinuirano povećani broj zahtjeva za izdavanjem različitih potvrda, povećao se i broj izdavanja liječničkih ispričnica. Na taj način opterećuje se zdravstveni sustav, a liječnicima se oduzima vrijeme za rad s pacijentima i bavljenje strukom, naveo je u priopćenju predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža dodajući kako Komora apsolutno podržava namjeru liječnika obiteljske medicine da ih se oslobodi svakog viška administrativnih obaveza, a među njima su i takve vrste ispričnica. Komora se zalaže za povratak na prijašnje rješenje po kojemu je roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od tri dana uzastopno.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!