Zlostavljanje u osnovnoj školi: Zbog dvojice iz imućnih obitelji djevojčica se počela samoranjavati

(Jutarnji list) Druga osnovna škola Varaždin prva je škola u Hrvatskoj kojoj je UNICEF dodijelio plaketu “Stop nasilju među djecom“. No, ni ta škola nije imuna na slučajeve međuvršnjačkog nasilja. Majka jedne djevojčice koja pohađa sedmi razred ispričala nam je da njezino dijete već godinama trpi zlostavljanje dvojice dječaka koji pohađaju njezin razred te da je reakcija škole na slučajeve zlostavljanja njezine kćeri bila premlaka, gotovo nikakva.

– Moje dijete trpi zlostavljanje već nekoliko godina, i to dvojice dječaka. To traje od drugog razreda. Spomenuti dječaci konstantno vrijeđaju moju kćer. Govore joj da smrdi i da je glupa, neka uzme šestar i ubije se, smiju joj se za vrijeme tjelesnog odmora i slično. Vrijeđaju je i preko društvenih mreža i na školskim odmorima, ali i za vrijeme nastave, kada je prisutna razrednica, pa čak i u trenucima kad odgovara za ocjenu – ispričala nam je majka djevojčice, dodajući da je sve te slučajeve prijavila školi, no problem nije riješen te je bullying nad njezinom kćeri nastavljen.

– Preko razrednice sam pokušala doći i do roditelja dječaka da s njima razgovaram o tome, da oni pokušaju utjecati na svoju djecu da prestanu to raditi, da riješimo taj problem i stavimo ga pod kontrolu, no razrednica mi je rekla da to nije moguće. Umjesto toga, moje dijete mora ići pedagogu i psihologu koji joj govore da ignorira vrijeđanje, a psiholog ju je čak pitao i zašto ja javno pričam o tom problemu – ističe majka, dodajući da je problem eskalirao do te razine da se njezina kći počela samoozljeđivati.

– Zato sam se i obratila ljudima izvan škole, jer vidim da se taj problem u školi ne rješava, ne na način na koji bi se trebao rješavati i nedovoljnom brzinom. Razgovarala sam i s pravobraniteljicom za djecu koja mi je rekla da slučaj mogu prijaviti i inspekciji školstva, ali da će taj postupak potrajati. A mojem djetetu pomoć treba odmah – ističe.

Iako nije željela odavati identitet dječaka koje optužuje za zlostavljanje svoje kćeri, gradski vijećnik Željko Bunić, koji je prvi javno progovorio o ovom slučaju, otkrio je da se radi o dvojici dječaka koji dolaze iz imućnih i cijenjenih varaždinskih obitelji.

Ravnatelj: Škola je napravila sve što je u njezinoj moći

Ernest Habek, ravnatelj Druge osnovne škole Varaždin, nije bio raspoložen za komentar slučaja. Medijima je poslao kratko priopćenje u kojem je naveo da njegova škola sustavno radi na suzbijanju svih vrsta nasilja, dodajući da je, vezano uz ovaj slučaj, škola napravila sve što je u njezinoj moći.

– Među prvima smo se na nacionalnoj razini uključili u sustavno suzbijanje svih oblika nasilja i ponosni smo na rezultate koje na tom polju postižemo. Na svaku prijavu nasilja od strane učenika, nastavnika i roditelja postupamo u skladu s Protokolom o suzbijanju nasilja i odmah reagiramo. Vezano uz ovaj slučaj, smatramo da se ne radi o sustavnom zlostavljanju, a i dijete i obitelj uključeni su u redoviti tretman stručne službe – stoji u izjavi koju je ravnatelj Habek dostavio medijima.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!