Spremačica i tajnica prijavile v.d. ravnatelja za mobing

(Slobodna Dalmacija)

Ni dva javna natječaja nisu bila dovoljna da Osnovna škola dr. Franje Tuđmana u Korenici dobije ravnatelja. Školski odbor morao je odlučiti između dosadašnjeg ravnatelja Boška Lončara i njegova prethodnika, vjeroučitelja Pere Aračića, očekivao se Lončarov izbor budući da je velika većina učitelja i zaposlenika bila uz njega, što mu je donosilo i tri glasa Školskog odbora, a navodno je imao i glas jednog od tri vanjska člana, Marije Matejčić iz HSS-a.

U školi je vladalo neraspoloženje prema Aračiću kojega se optuživalo da je u svom ravnateljskom mandatu od 2002. do 2006. provodio mobing nad zaposlenicima, o čemu je školska tajnica Ana Stjepanović i javno progovorila na jednom lokalnom portalu.

U tim su joj se optužbama navodno pridružile i još neke zaposlenice, o čemu obavještavaju i nadležno Ministarstvo. U naraslom nezadovoljstvu, Aračiću se zamjerao i vlasničko-urednički angažman na portalu Lika plus s kojega se “promiče ustaštvo”.

Aračić je svojedobno bio žestoki protivnik vladajućeg HDZ-a, a do “otopljavanja odnosa” došlo je nakon formiranja vlasti u Općini Plitvička jezera, gdje su njegovi nezavisni vijećnici bili prevaga za HDZ-ovo obnašanje lokalne vlasti.

Cijela se priča zakuhala kada je Školski odbor odbacio Aračićevu prijavu jer nije dostavio nostrifikaciju diplome. Ali, dva dana nakon otvaranja ponuda, usred ponovljenog natječajnog postupka koji nije ni okončan, u Korenicu dolaze prosvjetni inspektori provjeriti što se dogodilo u provođenju natječaja.

Predsjednica Školskog odbora i ravnatelj očekivali su da će im zapisnik o inspekcijskom nadzoru stići na potpis u roku od osam dana, ali inspektorica se pojavljuje u roku od dva dana i na licu mjesta traži potpisivanje zapisnika i donošenje odluke o izboru vršitelja dužnosti.

Predsjednica ŠO Gordana Naprta Ramljak i ravnatelj Lončar odbijaju potpisati zapisnik bez nužnog vremena za pravne konzultacije. U međuvremenu je HSS-ovka Marija Matejčić zamijenjena HDZ-ovcem Hrvojem Kukuruzovićem, pa Školski odbor odlučuje za v.d. imenovati Aračića, a predsjednica ŠO potpisuje tu odluku kako škola ne bi ostala bez uprave.

Tako je Aračić ovog ponedjeljka došao na posao, ali u roku od dva sata u školu je ušla i policija jer je Aračića za mobing i neprimjereno ponašanje najprije prijavila spremačica, a potom i školska tajnica koja je pala u nesvijest, pa je u školu stigla i Hitna pomoć!

– Sve ovo radi politika! Općinski načelnik Boris Luketić pozvao me na razgovor i rekao mi otprilike ovo: Ti si dobro vodio školu, ali politika kaže da više ne možeš biti ravnatelj, jer je to mjesto obećano Peri Aračiću koji je digao ruku za općinski proračun. Nuđeno mi je mito: načelnik mi je rekao da povučem svoju kandidaturu za ravnatelja pa ću biti član dvaju upravnih vijeća i raditi projekte za školu. I to projekte “škole plivanja” i “glazbene škole” koje sam još prije dvije godine uveo u školu i to odradio besplatno – kaže dosadašnji ravnatelj Boško Lončar.

– Luketić mi je rekao: “Dr. me pritišće”! Čak nije rekao ni “doktor”, nego “dr.”, a ja mislim da pritisci ne dolaze samo iz Županije i županijskog HDZ-a, nego je instrumentalizirana i prosvjetna inspekcija, a možda i netko iz Ministarstva. Inspektori su došli u petak i doslovce izjavili kako neće napustiti školu, ako treba do nedjelje, dok ne potpišem zapisnik! Očito su i oni bili pod velikim pritiskom – zaključuje Lončar koji nema dileme da se iza onoga “dr.” krije Darko Milinović.

Aračićeva uloga u Općinskom vijeću Plitvičkih jezera, smatra Lončar, objašnjava zbog čega HDZ podržava Aračića, a ne njega kao “branitelja i člana HDZ-a”.

– HDZ nas je spasio 2006. godine kada je otišao Aračić, a za ravnatelja izabran Lončar. Ali, tada Aračić za HDZ nije imao “političku težinu” koju ima sada – kaže jedna od učiteljica, nadajući se da će reagirati i nadležno ministarstvo koje je detaljno upoznato sa “slučajem” škole u Korenici. Kontaktirali smo i Peru Aračića, ali on do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na pitanja, mada je to obećao.

Načelnik: Nisam čuo za prijaveOpćina nije osnivač, ali ne sviđa mi se situacija ni način rada u školi, jer djeca trpe zbog nekoliko ljudi koji se neprekidno bune, manipuliraju i bave se politikom. Ta me struja očito želi kompromitirati, to su sve same gluposti, podmetanja i insinuacije. Zar netko zaista misli da saborski zastupnik Darko Milinović ima vremena baviti se izborom ravnatelja u Korenici?! Politika HDZ-a i Mosta je biranje kvalitetnih ljudi. Uostalom, u toj se školi često mijenjaju savezništva, pa su neki od današnjih Aračićevih protivnika svojedobno bili za njega kao ravnatelja. Prijave za mobing protiv Aračića? Nisam za to čuo – izjavio nam je načelnik Boris Luketić.

3 Comments

  1. Očito u ovoj školi treba mijenjati puno toga!
    Za početak, ime!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!