Nove hrvatske škole: Nastava je od jeseni dva tjedna dulja

(24 sata) U prvom i drugom razredu osnovne škole, umjesto klasičnog ocjenjivanja, učenike će se procjenjivati. Već u prvom razredu djeca će kroz igru učiti osnove programiranja. A školska godina trajat će dva tjedna dulje. Novosti su to koje donosi nova kurikularna reforma školstva.

– Kontinuirano sadržajno procjenjivanje roditeljima daje više povratnih informacija o uspjesima njihove djece od neke numeričke ocjene. Razvojni putevi djece u prvom i drugom razredu osnovne su raznoliki, dječaci i djevojčice se razvijaju na drugačiji način, stoga mislimo da je procjenjivanje bolje od ocjenjivanja – kaže dr. Boris Jokić, voditelj Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme.

Novi kurikulum eksperimentalno će se početi provoditi u 60 osnovnih i srednjih škola već od ove jeseni. Uvest će se u prvi, treći i peti razred osnovne te u prvi razred srednje škole. Cjelovita kurikularna reforma trebala bi zaživjeti do 2020. godine u svim hrvatskim školama i svim razredima. Novi obvezni predmeti neće se uvoditi, informatika i dalje ostaje izborni predmet, ali i u osnovne i srednje škole uvode se međupredmetne teme, kao što su osobni i socijalni razvoj, održivi razvoj, zdravlje, poduzetništvo, uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije te građanski odgoj i obrazovanje. Satnice će biti fleksibilne, a to znači da će ih svaka škola i nastavnici sami određivati.

– Jedan školski sat tjedno za likovnu i glazbenu kultutru nije dovoljno učenicima da se kreativno izraze. Stoga se može podijeliti cjelina i odraditi u više školskih sati tjedno – objašnjava dr. Jokić.

U četverogodišnjim strukovnim školama učenici više neće upisivati zanimanja nego sektore, a obrazovanje će u potpunosti biti temeljeno na radu izvan škole, u obrtima, poduzećima ili samim školama, ako imaju uvjete.

2 Comments

  1. Poštovani,

    Da li već sada znate u kojim će se školama provoditi novi kurikulum?

    Miroslava Raffaelli

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!